Rahapuudus sundis kooli remondiplaane kärpima

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reiniku kooli tulevase algklasside maja keldris on remont alanud ja kui lubadused peavad, on sügisel maja õppetööks valmis.
Reiniku kooli tulevase algklasside maja keldris on remont alanud ja kui lubadused peavad, on sügisel maja õppetööks valmis. Foto: Margus Ansu

Hea uudis on see, et Tartu Reiniku kooli algklasside majas remont ikkagi algas ja peaks septembriks valmis saama, hea uudise hind on aga see, et tegemata jäävad garderoobid ja vahetundidel võib karta käimlajärjekordi nagu laulupeol.


«Vähemalt on lubatud, et õppetööd saab alustada 1. septembril, selline suusõnaline lubadus on antud. Sööklat lubasid ka,» ütles Reiniku kooli direktor Toomas Samm Riia 25 koolimaja remondi kohta. «Ülejäänu, mis oli kavandatud, jääb tegemata.»

Samm lisas, et viimased aastad täiskasvanute gümnaasiumi kasutuses olnud ja nüüd Reiniku kooli algklasside majaks kavandatav koolihoone saab ka tuletõkkeuksed, mis on küll positiivne ja turvalisuse seisukohast vajalik, kuid koolielule palju juurde ei anna.

Samm loetles, et kärbete tõttu ei saa kõikidesse klassiruumidesse veevarustust, kõige suurem mure on, et riidehoid jääb üldse ehitamata.

«Lapsed peavad riideid hakkama klassis hoidma, meil mõni klass seal juba on, sellest on ebameeldivusi küllaga,» sõnas Samm. «Asi on selles, et täiskasvanute koolist tuleb teha algkool, need on spetsiifikalt kaks täiesti erinevat maja.»

Samm rääkis, et väga hull probleem on ka WCdega, sest lisakemps jääb rahapuudusel ehitamata. «On 4-5 potti 400 inimese kohta, see on igasuguse loogika vastu,» nentis ta. «Tahtsime juurde kaheksa potti, aga seda ei saa.»

Kokkuhoid puudutab ka sisustust: sisustamise eelarvet vähendati kolmandiku võrra.

Samm ütles, et hädapärane hulk koolilaudu ja toole õnnestub siiski osta.

Tänavu septembris peaks Riia 25 majas alustama 17 klassikomplekti, 1.–4. klassi õpilased, tulevikus peaks seal koduklass olema isegi 20 klassil.

Remondi alustamine läks vaevaliselt. Ehitaja leidmiseks kuulutatud hankele ei tehtud ühtegi pakkumist. Seepeale asus linnavalitsus ise läbirääkimiste teel ehitajat otsima.

Tartu abilinnapea Argo Annuk ütles, et linnaeelarves oli Reiniku algklasside maja remondiks ja sisustamiseks kavandatud 630 000 eurot, ainuüksi remondi hinnaks küsis ehitaja algul ligi miljoni.

Nüüd alustanud OÜ PVH Ehitus küsib vähendatud töömahu eest 552 869 eurot.

Lisaks eelmainitule valmib tüdrukute pesu- ja riietusruum, uuendatakse trepid, mõni klass ja rajatakse tahvlivalgustus.

Põhiaur soojustamisel

Koolide remondil läheb tänavu põhiaur soojustamisele: see on plaanis Reiniku kooli Vanemuise tänava hoonel. Töö käib Kivilinna gümnaasiumi mõlemas majas, Tamme gümnaasiumis, Karlova gümnaasiumis ja vene lütseumis.

Nagu selgitas linna ehitusteenistuse juhataja Priit Metsjärv, hõlmavad kvoodimüügi raha eest tehtavad tööd fassaadi, katuse ja sokli soojustamist, ka küttesüsteemi ajakohastamist. Reiniku koolis ka ventilatsioonitöid.
Lisaeelarvest on tulemas raha Annelinna gümnaasiumi elektripaigaldiste remondiks.

Remontida on plaanis Nooruse 9 koolimaja ruumid, kuhu Riia tänavalt kolitakse täiskasvanute gümnaasium.

Annelinna gümnaasium saab tuletõkkeuksed, samuti Raatuse gümnaasium. Paari ukse kaupa on tuletõkkeuksi saamas teisedki koolimajad.

Forseliuse gümnaasiumis hakkab uus töövõtja uuesti remontima koridore, millega eelmine ehitaja mullu hakkama ei saanud. Linnale see lisakulusid ei too, sest soss-seppadele jäi raha välja maksmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles