Kodijärve uus küla sai nurgakivi

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kambja vallas asuva Kodijärve Kodu elanik Maie Huik saadab kellutäie segu nurgaauku. Paremal assisteerib teda sotsiaalministeeriumi asekantsler Riho Rahuoja, vasakul Kodijärve Kodu juht Anu Klemmer.
Kambja vallas asuva Kodijärve Kodu elanik Maie Huik saadab kellutäie segu nurgaauku. Paremal assisteerib teda sotsiaalministeeriumi asekantsler Riho Rahuoja, vasakul Kodijärve Kodu juht Anu Klemmer. Foto: Sille Annuk

Kodijärve Kodu elanik Maie Huik pani kiivri pähe ja võttis kellu kätte. Metalne silinder vajus kolinal vundamendinurka ning Maie Huik viskas kellutäie segu sellele järele. Just seal majas soovib ta tulevikus oma tuba.


Nurgakivi asetamisega tähistati eile Kodijärvel mitte ühe, vaid koguni viie peremaja ehituse algust, need valmivad 2013. aasta veebruaris.

Praegu elavad Kodijärve Kodu kliendid vanas mõisahoones, mis jääb nende käsutusse aga ka pärast uute majade valmimist. Mõisahoone korraldatakse ümber tegevusmajaks, kuhu tulevad töötoad ja muud ühistegevuse ruumid.

Maie Huik elab praegu mõisahoone teisel korrusel hämaravõitu kaheses toas, mille aken on õhtu poole ja vaade tihedasse parki.

Järvevaatega unistus

Huik ütleb, et tema unistustetuba peaks olema järvevaatega ja valge, just niisugune, nagu võiks olla tolles uues majas, mille nurgakivi ta panna aitas. Ka tahab Maie Huik, et mõnes naabertoas elaks kindlasti sõbranna Galina, kellega koos oleks hea süüa teha.

Lastekodus üles kasvanud ja paaris hooldekodus elanud 36-aastane Maie Huik ütleb, et kuigi ta lugeda ei oska, saab ta elus pea kõikide toimetustega iseseisvalt hakkama, eriti meeldib talle käsitööd teha. Igapäevast ehitussaginat mõisamaja kõrval on erutav jälgida ning see, mida nüüd oodata, põnev.

Eile Kodijärve Kodus pandud nurgakivi on tunnistus aga hoopis suuremast projektist, kuna sotsiaalministeeriumi alluvuses töötav aktsiaselts Hoolekandeteenused ehitab erivajadustega inimestele üle Eesti kokku 55 uut peremaja. Eile kohal viibinud ASi Hoolekandeteenused direktor Liina Lanno ütles, et Kodijärve oligi tal juba kaheksas koht, kus nurgakivi panemas käia. Päev varem oli ta Viljandis.

Projekti kogumaksumus on 26 miljonit eurot, mida 85 protsendi ulatuses rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond, ülejäänu eest maksab Eesti riik. Peremajade maksumuseks kujuneb 2,7 miljonit eurot. Ehitab OÜ Eventus Ehitus.

Lihtne ülesehitus

Viis ühekorruselist peremaja saavad olema lihtsa ülesehitusega. Maja südameks saab elutuba-söögituba. Sellest kahele poole suunduvates tiibades on kummaski viis tuba. Kõik ruumid vastavad invanõuetele ning voodis olevatele inimestele on tagatud väljavaade loodusesse.

Et Eestis mõned väga lagunenud erihooldekodud suletakse, siis paremate elutingimuste tekkides kas Kodijärvel või mujal tuleb osal klientidel ühest paigast teise kolida. Praegu on Kodijärvel 33 elanikku, tulevikus 50.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles