Tartu tähetornist näeb üliharuldast taevanähtust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeval leiab aset väga haruldane astronoomiline nähtus - Veenuse üleminek Päikesest. Tegemist on sündmusega, mis toimub kaks korda kaheksa aastase vahega, millele järgneb üle saja aastane paus.

„Eelmine üleminek toimus 2004, kuid siis oli Eestis ilm pilves ja vihmane ning vaatlustingimused olematud.  Järgmine selline üleminek toimub aga alles aastal 2117. Seega tasub kasutada haruldast võimalust sel nädalal Veenuse üleminekust osa saada“ räägib Tartu tähetorni juhataja Viljar Valder.

Teisipäeval kell 18.15 on kõik huvilised oodatud Tartu tähetorni astronoomialoengusse, kus Tartu tähetorni astronoomiaringi president Jaak Jaaniste räägib Maa ja Veenuse liikumisest ning täpsemalt ka sellest, miks üleminekud nii haruldased on. Samuti jagatakse praktilist nõu, kuidas üleminekut kõige paremini vaadelda.

Loengus kogutud teadmisi saab rakendada juba 6. juuni varahommikul, kui Tartu tähetorni eestvedamisel alustatakse Veenuse ülemineku vaatlemisega kell 4.11  toomkiriku põhjatornis ning kell 6 Tartu tähetornis. Vaatlus lõppeb kell 8.

„Veenuse nähtav ketas on küllalt suur, et seda ka palja silmaga Päikese taustal näha. Siiski tasuks kaasa võtta ka valguse nõrgendamiseks sobivaid vahendeid nagu poolläbipaistev CD plaat, tahmaklaas või keevitusfilter.“ selgitab Viljar Valder.

Astronoomialoeng ning vaatlus on osalejatele tasuta. Üritusi toetab Euroopa Sotsiaalfond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles