Päevatoimetaja:
Richard Särk

Otepääl tuleb Eesti lipu auks pidulik rongkäik

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Risto Mets
Copy
Eesti lipu 125. sünnipäeva tähistamine Otepääl.
Eesti lipu 125. sünnipäeva tähistamine Otepääl. Foto: Monika Otrokova

Eesti lipu õnnistamise 128. aastapäeva tähistatakse 4. juunil Otepääl piduliku rongkäigu ja traditsioonilise lipuheiskamisega Otepää kirikumõisas.

Rongkäik saab alguse kell 9.40 Otepää vallavalitsuse maja eest, kell 10 heiskab Eesti Üliõpilaste Seltsi liputoimkond Otepää Kirikumõisas sini-must-valge lipu, teatas valla pressiesindaja. Kell 19 algab aga Otepää kirikus pidulik kontsert-jumalateenistus «Mu süda, ärka…».

Samal päeval kell 11 tutvustatakse Otepää kirikumõisas Eesti lipu muuseumi uut püsiekspositsiooni ja sisekujundust. Muuseum-tuba on tegutsenud enam kui 15 aastat.

Juba toa avamise järel oli otepäälastel soov kajastada laiemalt lipuga seotud ajalugu.  Kümmekond aastat tagasi lisandus ekspositsiooni Jakob Hurda tegevust kajastav osa. Ees seisab Eesti lipu 130 sünnipäev, mis võiks olla muuseumi lõpliku väljaarendamise tähiseks.

Otepää vallavolikogu esimees Aivar Nigol leidis, et Eesti sinimustvalge lipp on ära teeninud suurema tähelepanu ja vajab kordades mahukamat ülevaadet ja tutvustamist. «Loomulikult soovime Eesti lipu keskuse väljaarendamisega tõmmata tähelepanu ka Otepää tähtsusele ja osale Eesti lipu sünniloos.»

Arhitektuurse, sisekujunduse ja ekspositsiooni projekti koostamiseks on kavandatud kaheksa kuud ehk projekt peab olema kaante vahel järgmise aasta kevadtalveks. Seejärel tahab Otepää alustada muuseumi väljaarendamisega, mis peaks vältama umbes aasta.

Esimene sinimustvalge lipp pühitseti Otepää kiriklas 4. juunil 1884.

Seoses rongkäiguga on kell 9.40-10.00 häiritud liiklus Otepää linnas Tartu maanteel Lipuväljaku tänavast kuni Tartu maantee ja Hurda tänava ristmikuni.

Tagasi üles