Suri teenekas kergejõustikutreener Martin Kutman

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Kutman. Pildil Martin Kutman istutamas koos teiste Tartu aukodanikega Taara tammikusse oma puud.
Martin Kutman. Pildil Martin Kutman istutamas koos teiste Tartu aukodanikega Taara tammikusse oma puud. Foto: Sille Annuk

Täna lahkus pärast lühikest ja rasket haigust tuntud kergejõustikutreener ning Tartu linna aukodanik Martin Kutman.

Tartu Ülikooli Akadeemilise Spordiklubi juhatuse liige Harry Lemberg lausus, et Kutmani teenete üleslugemiseks tuleks kätte võtta spordileksikon. Ta lisas, et viimastel aastatel oli Kutman pühendunud kõrgushüppaja Anna Iljuštšenko juhendamisele.

Martin Kutman sündis 1928. aastal Abhaasias Estonka külas. Kogu tema elu oli ta seotud spordiga, olles ühelt poolt ise tegevsportlane, kuid tehes ka spordialast pedagoogi-, treeneri- ja teadustööd.

Ta oli viiekordne Eesti meister kergejõustikus. Veteransportlasena tuli ta kahel korral maailma- ja viiel korral Euroopa meistriks.

Kutman õpetas Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonnas tudengeid 112 semestrit, juhendades enam kui 250 kursuse-, diplomi- ja magistritööd. Treenerina on ta viinud paljud oma õpilased maailmaspordis arvestatavate tulemusteni.

Suur roll oli Kutmanil Tartu Ülikooli spordibaaside väljaehitamisel Tartus ja Käärikul ning Tartu linna kergejõustikuelu organiseerimisel. Ta osales aktiivselt võistluste korraldamises. 2009. aastal hindas vabariigi valitsus Martin Kutmani teeneid elutöö preemiaga. Samal aastal nimetas Tartu linnavolikogu Kutmani ka aukodanikuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles