Rekkamehed peavad pausi prügimäel

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlva maanteelt Reolasoo poole viiva tee kõrval endises parklas teevad rekkamehed puhkepause vanade rehvide ja ehitusprahi kõrval, mille on eramaale salaja sokutanud meie pealtnäha ontlikud kaaskondsed.
Põlva maanteelt Reolasoo poole viiva tee kõrval endises parklas teevad rekkamehed puhkepause vanade rehvide ja ehitusprahi kõrval, mille on eramaale salaja sokutanud meie pealtnäha ontlikud kaaskondsed. Foto: Sille Annuk

Venemaale uhkeid autosid vedavad rekkamehed peatuvad puhkamiseks tihti Põlva maanteelt Reolasoo külla viiva tee ääres vanas parklas. Paraku on sinna eramaale tee leidnud ka oma prügi salaja ära sokutavad kahejalgsed.

Endisse parklasse sissesõitjat võtab vastu ringtee keskel asuvale haljasalale sokutatud suurem ports ehitusprahti. Selle hulgas leidub kotipõhjadesse jäänud ehitusvillajääke, lammutusprahti ja rõivaid.

Edasi ei lähe pilt paremaks: siin paar vana rehvi, veidi eemal rehvihunnik, põõsa alla on sokutatud kilekotitäis viinapudeleid. Nende lähedal konutab järgmine hunnik ehitusprahti, mille ette, taha ja kõrvale on toodud oksajäätmed. Maha visatud tühjad kohvitopsid ning mõni mahla- ja sigaretipakk on nimetatud kraami kõrval köömes.

Kes peab rookima?

Ülenurme vallavanem Aivar Aleksejev ohkas seda kõike kuuldes pikalt. «Lähen vaatan koha üle ja teeme korda,» ütles ta. «Oleme ka Lemmatsi bensiinijaama parklat paar korda rookinud, panime sinna ka prügikasti. Ah ega see koristamine nüüd hirmus palju kah meile maksma lähe.»

Asja uurides aga olukord muutus – selgus, et endiselt parklana kasutatav endine parkla on eravaldus, kus vald omapäi prügi rookida ei tohi.

«Ma pole sel kevadel sinna jõudnud, see maa lihtsalt seisab praegu ja mul pole seal otsest kohustust reostajate järele valvata,» ütles maa omanik, kes ei soovinud oma nime ajalehes avaldada.

Pärast maatüki ostmist lasi ta maanteeameti Lõuna regioonil parkla sildi maha võtta. Teed parklasse ta kinni ei pannud, ka ei seadnud ta sinna üles eravaldusest teada andvaid märke.

«Seal on ringtee, kus suurtel autodel on hea peatusi teha,» märkis maaomanik. «Mõtlesin, et autojuhid võiksid seda kohta ka edaspidi kasutada, sest suurte maanteede ääres on vähe puhkekohti. Aga inimeste tase pole veel sealmaal, et võiks sellist asja lubada. Tahtsin inimlikult head, aga nüüd tuleb mul oma headuse tagajärgede kaotamisega tegelda.»

Teeotsad kinni

Mis nüüd saab? Kas maaomanik koristab laga ära ja paneb sinna rekkajuhtidele prügikasti? «Kui seal on suurem jama, siis lähevad teeotsad kinni ja keegi sinna enam ei lähe,» kostis omanik. «Prügikasti ma ei usu, elu on näidanud, et kõrvalistes kohtades tassitakse prügikastid silmini täis.»

Nii see on, tõdes ka maanteeameti Lõuna regiooni direktor Kuno Männik. «Mida suurema prügikasti parklasse paneme, seda rohkem rämpsu sinna tuuakse,» ütles ta. «Aga kui asi põhjalikult läbi mõelda, saab parkla korras hoida küll.»

Näiteks Jõgevamaale ehitas maanteeamet kahe parkla serva varjualused, kus saab einestada. Prügikastid pandi varjualuse taha ja neid ei kuritarvitata, sest nende juurde autoga ei pääse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles