Kodusoojuse hind kukub pisut

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkütteradiaator.
Keskkütteradiaator. Foto: ANDRES TEISS/PM/SCANPIX BALTICS

Kütteks kasutatava maagaasi hinna odavnemine annab tunda ka soojaarvetes, mis tulevad Tartus ja Jõgeval veebruaris väiksemad kui jaanuaris.

«Hinnalangus tuleb,» kinnitas suurt osa Tartust kütva Fortum Tartu juhatuse liige Mati Meos.

Praegu on ettevõtte müüdava soojuse megavatt-tunni (MWh) piirhind Tartus koos käibemaksuga 901 krooni.

«Veebruari eest me igal juhul seda hinda ei küsi,» ütles Meos.

Fortum Tartu sel kuul müüdava soojuse hind selgub lähipäevil, kui lõpevad läbirääkimised konkurentsiametiga. «Palju me hinda alla lasta ei saa, sest kulutame kütmiseks gaasi teistest soojaettevõtetest vähem,» märkis Meos.

Võrreldes jaanuariga saavad märtsi alguses väiksema soojaarve ka Tuglase, Aardla ja Tulbi katlamaja küttel olevad tartlased, kelle kodud ja töökohad hoiab soojana AS Erakütte Lõuna piirkond.

Jaanuaris maksis selle ettevõtte soojuse MWh tartlastele koos käibemaksuga ligi 1118 krooni, veebruari soojuse piirhind on aga ligi 14 protsenti odavam ehk koos käibemaksuga veidi üle 962 krooni MWh eest.

«Gaasi hind maailmaturul odavnes ja sellepärast läheb ka meie kütte hind odavamaks,» selgitas ASi Eraküte Lõuna piirkonna juhataja Jaak Ziugov.

Kõige enam ehk ligi 21 protsenti odavneb ettevõtte soojahind Jõgeval: veebruari soojuse MWh piirhind on seal koos käibemaksuga ligi 1021 krooni, jaanuaris tuli tarbijatel sooja megavatt-tunni maksta aga 1293 krooni ja 50 senti.

Kas küttearved vähenevad ka järgmistel kuudel? «Arvan, et veebruari piirhind jääb kehtima tükiks ajaks,» vastas Ziugov. «Kuid samas võib see ka muutuda, kõik sõltub gaasi hinnast. Praegu paistab, et see langeb veel.»

Peale gaasi kasutavad kaugkütjad soojuse saamiseks ka hakkpuitu. Selle hinna odavnemist Erakütte klientidel sel aastal oodata pole.

«Hakkpuidu ostmiseks on meil tehtud aastane leping, kus on üks kindel hind,» selgitas Ziugov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles