Täika kolis murult kivisillutisele

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud aastal Atlantise parklas ja ümberkaudses Holmi pargis tegutsenud vanakraamiturg kolis selleks suveks avaturu taha Tartu sadama platsile, sest linna ettekirjutus hakkas turu tegevust piirama.

Emajõe vanakraamituru eestvedaja teleajakirjanik Maire Aunaste sõnul oli ta sunnitud turule uue koha leidma, kuna linna joonistatud müügikohtade plaan ja parkimisreeglid ei olnud talle sobilikud.

«Loomulikult oleks seal puude all olnud kõige ilusam, aga ma sain aru, et selles kohas ei tule turust enam midagi välja. Meil ei lubatud minna muru peale, ei lubatud enam sõita autodega Atlantise parklasse ega ka parki. Aga kui autodega juurde ei pääse, on turg olematu,» rääkis Aunaste.

Kolimise poolt

Linna joonistatud plaani peal oli sadakond müügikohta, mis oli Aunaste hinnangul ilmselgelt liiga vähe.

«Meil oli umbes 250 müüjat ja igal juhul oleks jäänud kohti puudu,» lausus Aunaste ja lisas, et juba eelmisel aastal pakkus ärimees Rein Kilk talle Tartu sadama territooriumil olevat kivisillutisega platsi.

Linna ettevõtlusosakonna juhataja Malle Blumenau ütles kohavahetuse kohta, et see oli Aunaste otsus ning on talle arusaadav.

«Muidugi on kurb, et kesklinnast on kaugemale kolitud, aga tegelikult kasutati seal ära Atlantise infrastruktuuri ja autod sõitsid muru peale,» lausus Blumenau ning avaldas lootust, et uues kohas võiks turulisi isegi rohkem olla.

«Seal on hea ühendus Annelinnaga ja ma usun, et see läheb ka uues kohas käima,» ütles Blumenau. Sel aastal toetab linn vanakraamiturgu 1790 euroga. Linn toob tualetid ja prügikastid ning aitab koristada. Eelmisel aastal kattis paljud kulud Atlantis.

Turu Emajõe pargialalt ärakolimist toetas ka Atlantise juhataja Olga Aasav. «Arvan, et see oli hea mõte. Siin Emajõe kallastel oli see nii laialivalguv ja ausalt öeldes ma ei olnud sellest enam väga huvitatud, kuna Atlantise juurde ei saanud sisse,» tunnistas Aasav.

Müügikoha eest tasu

Laupäeva hommikul, kui avaturu taha platsile oli müüma tulnud üle saja kaupmehe, polnud ka Aunaste sunnitud kolimise pärast enam väga pettunud.

«Siiani pole keegi kurtma tulnud. Ise tulin natuke enne seitset hommikul ja ma ei olnud esimene,» ütles Aunaste.

Kaupmehi ei peletanud seegi, et eelmisel aastal sai pargis müügikoha tasuta, kuid nüüd kasseeritakse platsi eest üks euro, autoga müüjalt kaks ning hulgikaupmehelt viis eurot. Aunaste sõnul moodustas ta turu paremaks organiseerimiseks MTÜ Emajõe Kirbuturg ning võttis tööle tegevjuhi.

Emajõe vanakraamiturg tegutseb avaturu taga platsil augusti lõpuni kõikidel laupäevadel, välja arvatud jaanilaupäev. Järgmisel nädalavahetusel salvestatakse Tartus ka telesaadet «Kirbuturu lood».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles