Kakud harjuvad kaameraklõbinaga

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Začek (31) rääkis eile hommikul National Geographicu näituse ülespanekul Jaani kirikus loo sellest, kuidas kakud harjuvad kaameraklõbinaga nii ära, et nad ei hakka selle peale oma pea pööramisega vaeva nägema.
Sven Začek (31) rääkis eile hommikul National Geographicu näituse ülespanekul Jaani kirikus loo sellest, kuidas kakud harjuvad kaameraklõbinaga nii ära, et nad ei hakka selle peale oma pea pööramisega vaeva nägema. Foto: Sille Annuk

Tartu Jaani kirikus on uus fotonäitus. Ühel pildil istub händkakk koos pojaga oksal ja vaatab julgelt objektiivi. Fotograaf paistab neile olevat vana tuttav. Eks ongi – Sven Začek on neid linde pildistanud enam kui viis aastat.

Pühendumusega tehtud klõpse kakkude kuuldes on Začeki arvestuse järgi viie aastaga kogunenud 30 000 – 40 000. Alles on ta jätnud ligikaudu 10 000 pilti. Mõnedel neist on ta jäädvustanud lendavad händkakud ja sel juhul on ta «tulistanud» oma kaameraga kümnepildiliste seeriatena.

Aja jooksul kakk harjub kaamera helidega. «Esimesel pildistamise aastal vaatas ta kohe, kui käis klõps,» rääkis Sven Začek ühe sulelisest tuttava kohta. «Praegu on sellist pilti, et ta vaataks otse kaamerasse, raske teha. Ta on harjunud, ajab oma asju ja vaatab mujale, mind ei pane enam millekski.»

Viljakas pühendumus

Pühendumus on kandnud vilja. Värskeim ja maitsvaim neist viljadest on konkursivõitude kõrval asjaolu, et tema  fotoloo händkakkudest avaldas maailmakuulus ajakiri National Geographic (NG) ja selle eestikeelne väljaanne oma äsja ilmunud juuninumbris.

Seni on mainekas NG avaldanud vaid kolme eesti fotograafi töid. Sven Začeki kõrval on need Remo Savisaar ja Priit J. Vesilind. Začeki esimene esinemine selles ajakirjas oli aastal 2010, kui ilmus kaks tema pilti habekakkudest.

Äsja ilmunud ingliskeelsesse ajakirja läks üheksa händkakupilti – loo juures kaheksa ja sisukorra juures üks. Eestikeelses on needsamad kaheksa ning portreelugu Začekist ja fotod sellest, kuidas ta pildistab.

Eile Jaani kirikus avatud näitusel «NG ikoonid» saab näha Začeki kolme pilti nende hulgast, mis on avaldatud ka ajakirjas, ning lisaks neile kolme uut fotot. Kõikidel piltidel on händkakud, kes elavad Tartumaal. Kuid mitte Kõrvekülas, kus elab fotograaf ise, sest händkakk on metsalind.
Maailma mitmes paigas

Jaani kirikus käijad on varemgi näinud loodusfotosid. Neist koosnes ka tartlanna Kristi Metsa äsjane näitus, mille koostamiseks oli autor teinud pilte nii Eestis kui ka Aafrikas ja Arktikas.
1. juunist 11. augustini saab tema fotosid vaadata Pärnu kontserdimajas. Septembri algul sõidab Kristi Metsa aga taas Arktikasse pildistama.

124-aastase ja 60 miljoni lugejaga National Geographicu näitus «NG ikoonid» viib vaatajad samuti maailma mitmesse paika ja ka mitmesse aega.

Eestikeelse NG peatoimetaja Erkki Peetsalu  sõnul on väljapanekus väga kuulsaid pilte. Üks kuulsaimaid on Steve McCurry «Afgaani tüdruk», mis ilmus ajakirjas 1985. aastal. Fotol on 13-aastane tüdruk, kelle pilk seirab vaatajat, kui see liigub pildi eest läbi.

«Need fotod väärivad ülespanekut ja vaatamist ainuüksi seepärast, et on pidanud vastu ajaproovile ja on valitud ajakirjas erinevatel aegadel avaldamiseks kümnete tuhandete fotode seast,» ütles Peetsalu.

Eestikeelse NG toimetus asub Tallinnas Toompeal, kuid tavaliselt on seal ametis vaid üks inimene. Teised teevad ajakirja heaks tööd oma kodus. Näiteks peatoimetaja Peetsalu elab ja töötab Haanjamaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles