Mihkel Tikk: suur suhtlusvärav – inimene ja riik

, riigiportaali eesti.ee juht (riigi infosüsteemi amet)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigiportaal Eesti.ee.
Riigiportaal Eesti.ee. Foto: www.eesti.ee

Kui paljud meist jälgivad iga päev oma juhiloa või auto tehnilise ülevaatuse tähtaega, kuigi aegunud loaga sõitmine on seaduse silmis sama, mis loata sõit, ja trahv selle seaduserikkumise eest kuni 300 eurot?

Sõiduki juhtimise õigusega käib kaasas kohustuslik tervisetõend. Kas te teadsite, et tuleva aasta jaanuarist hakkab kehtima liiklusseaduse säte, mille järgi peatub tervisetõendi aegumisel ka autojuhtimisõigus? Sellises olukorras liiklusõnnetusse sattudes leiame end suurtes jamades.

Abi saab riigiportaalist eesti.ee, kust on väga lihtsalt võimalik tellida teavitusi. Nii näiteks saadab maanteeamet 30 päeva enne tervisetõendi kehtivuse lõppemist soovijale tema esitatud mobiiltelefoninumbrile või e-posti aadressile meeldetuletuse. Veel käesoleval aastal lisandub portaali ka võimalus tellida teade ID-kaardi ja passi kehtivusaja lõppemisest.

Koolilõpetajad on ammu omaks võtnud võimaluse tellida riigieksamite tulemused tasuta oma telefonile. Kaob vajadus jälgida arvutist riigieksamite infosüsteemi, sest lühisõnum koos kogutud punktisummaga saabub kohe pärast eksamitulemuse avalikustamist – igal aastal saadetakse enam kui 35 000 sellekohast SMSi.

Riigiportaal eesti.ee on kui suur elektrooniline värav, mille kaudu saab kodanik riigiga mugavalt suhelda. Siit leiab usaldusväärset teavet, kontaktandmeid ja e-teenuseid ühtses turvalises keskkonnas – portaali on koondatud enam kui 200 e-teenust, 400 artiklit ja 2500 asutuse kontakti.

Infot ja teenuseid kasutab keskmiselt 10 000 inimest päevas, portaali populaarseimad teenused on elukohateate esitamine, vanemahüvitise taotlemine, oma andmete vaatamine riiklikest registritest, töövõimetushüvitise vaatamine ning Euroopa ravikindlustuskaardi tellimine.

Kuna eesti.ee ülesanne on eelkõige vahendada e-teenuseid, siis on need nii head ja kättesaadavad, kui riigi ning omavalitsuste asutused neid pakkuda suudavad ja soovivad. Riigiportaal on oma partneritele abiks uute teenuste väljatöötamisel ning lisamisel eesti.ee keskkonda.

Väga palju eeltööd on tehtud ning uute teenuste pakkujatel on lihtne kasutada juba olemasolevaid lahendusi. See võimalus on kindlasti suureks abiks väikematele linnadele ja valdadele, kus raha e-teenuste arendustöödeks kipub nappima.

Linnadest on eesti.ee portaalis enim teenuseid Tallinnal, Tartul ja Pärnul. Nii on kõigil Tartu lapsevanematel võimalik kodust lahkumata taotleda lasteaiakohta või lapsetoetust. Samuti saavad tartlased riigiportaalis tellida toidu kojukannet eakatele inimestele, registreerida oma lemmiklooma, vaidlustada parkimistrahvi või saata linnavalitsusele kirja.

Tartul on riigiportaalis 15 teenust, see jääb alla vaid pealinna pakutavale valikule.

Oma teenuseid pakuvad ka paljud vallad, näiteks Rannu vallal on oma elanikele riigiportaalis seitse e-teenust.

Kuid eesti.ee tulevikuvisiooniks ei ole ohjeldamatult kasvada, pigem vaatame hoopis sinnapoole, kas midagi saaks lihtsustada ja mõne teenuse sootuks kaotada. Vastavaks näiteks sobib vastsündinud lapsele ravikindluse taotlemine, milleks lapsevanem pidi avalduse esitama. Sisulist vajadust selleks polnud, sest arstiabi on lastele nagunii tagatud. Praegu suhtleb üks andmebaas teisega otse.

Kahel eeloleval nädalavahetusel reedest kuni pühapäevani tuleb riigiportaal Tartusse ning paneb kahes kaubanduskeskuses üles e-riigi telgi Ervinal, kus inimestel on võimalik näha valikut riiklikes andmebaasides enda kohta leiduva infoga ühel ekraanil.

Ervinali kasutamine on turvaline, andmete vaatamiseks tuleb kaasa võtta oma ID-kaart ja meeles pidada PIN1-kood või mobiil-ID PIN1-kood.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles