Väärikad lähevad ülikoolis üha uuele ringile

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Milvi Soop (vasakult), Leida Tuulmets ja Kalju Roonurm kavatsevad tulla väärikate ülikooli ka tuleval sügisel.
Milvi Soop (vasakult), Leida Tuulmets ja Kalju Roonurm kavatsevad tulla väärikate ülikooli ka tuleval sügisel. Foto: Margus Ansu

Äsja teise õppeaasta kokku võtnud Tartu Ülikooli väärikate ülikoolis tahavad paljud eakad minna tuleval sügisel juba kolmandale ringile. Lisaks on neist suurel hulgal aastakümnete tagant taskus ka akadeemiline diplom.


«Kui poleks huvitav olnud ja meeldinud, poleks ju teist korda tulnud,» nentis pärast lõpuaktust ja väärikate ülikooli 305 diplomi väljaandmist 71-aastane Elva mees Kalju Roonurm. «Mind pani 2010. aasta sügisel esimest korda kirja minia. Abikaasa pole veel tahtnud tulla, kuigi olen mitu korda kutsunud.»

Roonurmel on metsatehniku diplom ning kolmkümmend aastat oma elust teenis ta leiba mändide vaigutamist korraldades. Väärikate ülikooli kahest viimasest semestrist tõstis ta väga huvitava ja harivana esile Erik Puura loengu tuumaenergeetikast ja -tehnoloogiast.

«Teadsin enne sellest valdkonnast väga vähe,» tunnistas Roonurm. «Nüüd julgen niipalju arvata, et Eestile üksi käiks tuumajaama ehitus üle jõu. Ja seda, et viimase, nn neljanda põlvkonna tehnoloogia tuumajaamu ei maksa väga peljata ega Tšernobõliga võrrelda.»

Peale Kalju Roonurme tulid teist kevadet järjest ülikooli aulasse diplomi järele näiteks 1973. aastal Tartu Ülikooli spordimeditsiini erialal diplomi saanud Natalja Taivere ning kauane Tartu linnavalitsuse rahandusosakonna juht, 1968. aastal Tartu Ülikoolist rahanduse ja krediidi eriala diplomi saanud Ilme-Tiiu Tinni.

Mehed tugitoolist välja

Õppeaasta jooksul registreerus TÜ väärikate ülikooli loengutele alates pärimisõigusest ja füsioteraapiast ning lõpetades astrofüüsika ja e-pangandusega üle 1400 huvilise Tallinnast, Pärnust, Tartust ja Kuressaarest. Diplomiga lõpetajaid, kes kuulasid vähemalt 75 protsenti loenguist, oli siiski mitmesaja võrra vähem.

Osalejate keskmine vanus Tartu ja Tallinna õppijate seas oli 70 eluaastat, vanuse alampiir vastavalt 50 ja 60 aastat. Tartu Ülikooli väärikate ülikooli projektijuht Karmel Tall ütles, et mehi oli veidi alla kümne protsendi, kuid 2010/2011. õppeaastaga võrreldes nende arv kasvas.

Reedel väärikate ülikooli lõpuaktusel diplomisaajate nimel sõna võtnud matemaatik Andres Jaeger rõhutas, et Kalju Roonurme sugused, nagu ta isegi, pidid end suures ringauditooriumis loenguid kuulates tundma liiga valgete varestena, sest mehi oli kaduvvähe.

«Neid polnud loenguil rohkem kui kümme-viisteist,» hindas Jaeger, ärgitades enamiku moodustanud naisi oma mehi kodust tugitoolist välja ajama. «Daamid, töödelge oma härrasid suvi läbi ja tooge nad siis sügisel näpu otsas kaasa!»

Jaeger, kes on samuti käinud väärikate ülikooli loenguil neli semestrit järjest, kiitis tuumaenergeetika loengu kõrval Tõnu Lehtsaare loengut suhtlemiskonflikti psühholoogiast filmi «Kevade» näidete varal.

Matemaatikadoktor, üle kolmekümne aasta Tartu Ülikoolis töötanud Leida Tuulmets nentis, et väärikate ülikooli diplomini, mis eeldanuks vähemalt 75 protsendi loengute külastamist, ta ei jõudnud, kuid see polnudki eesmärk.

«Olen dotsentide ja teadurite klubi esimees ja käisin kuulamas professionaalsest huvist, et keda võiks kutsuda ka meie klubisse esinema,» selgitas Tuulmets.

Mõnus seltskond

Milvi Soop Ülenurme vallast ütles, et kevadest sügiseni on ta kogu aeg rakkes põllul ja aias, talvel on aga oht asjatult aega surnuks lüüa.

«Loengutel kuuleb küll rohkem teaduslikku, mina olen pigem praktiline inimene, aga üht-teist huvitavat on kogu aeg kõrva taha panna,» rääkis Soop. «Väga tähtis on ka kohtumine eakaaslastega. Siin on väga mõnus seltskond, väga meeldiv õhkkond.»

Tartu linnapea Urmas Kruuse kiitis eakaid ülikooli aulas tervitades aktiivsuse eest, avaldades veendumust, et tegusus toob juurde tervelt elatud aastaid.

«Pärnus lõpetas väärikate ülikooli 98-aastane härrasmees ja tema antud intervjuust ei paistnud kuidagi, et ta võiks olla juba nii eakas,» märkis Kruuse. «Tulge jälle ja võtke üks sõber kaasa!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles