Lämmijärvel käis suurpuhastus

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurb pilt roiskunud kaladega.
Kurb pilt roiskunud kaladega. Foto: Keskkonnainspektsiooni Lõuna regioon

Keskkonnainspektorid ja kalurid tõmbasid läinud nädalal kahe päevaga Lämmijärvest välja hulga vanu ja ka hiljuti pandud nakkevõrke.

«Ühest küljest läks meil Lämmijärve puhastamine vanadest nakkevõrkudest hästi, sest järv on nüüd neist palju puhtam,» ütles Keskkonnainspektsiooni Lõuna regiooni peainspektor ja kalandusnõunik Tõnis Saariste. «Teisalt oli see ka kurb töö, sest neid võrke oli ikka väga palju ja kõige hullem oli see, et osa neist oli pandud ka praegu, kui kohal ja latikal on kudemisaeg.»

Keskkonnainspektsiooni Lõuna regiooni 15 töötajat ning Mehikoorma kalafirma OÜ Latikas kalurid tõmbasid läinud kolmapäeval ja neljapäeval Lämmijärve põhjaosast välja särjepüügiks vette pandud 138 nakkevõrku, mille kogupikkus on ligi 9,7 kilomeetrit. «Eks need on ikka kalurite endi vanad võrgud, kes siis võrke peale kalurite ikka paneb,» märkis Tõnis Saariste.

Puhastajate saagi hulgas oli nii põhjast välja tulnud paari aasta vanuseid võrke kui selle aasta võrke roiskunud kalaga. Eriti mõruks tegid Lämmijärve puhastajate meele aga praegusel püügikeeluajal värskelt järve pandud võrgud. «Te ei usu, aga neid oli palju, kokku lausa 40 nakkevõrku,» ütles Tõnis Saariste.

Need 40 nakkevõrku leidsid Lämmijärve puhastajad Piirissaare Venemaa poole jääva külje alt. «Ma ei süüdista kedagi, aga kahtlen väga, et keegi mandrilt tuli neid võrke sellisesse kohta panema,» märkis Tõnis Saariste. «Kala kudemise ajal on need võrgud kalavarule väga ohtlikud, kalapüügist elavad inimesed ei tohiks sellist asja ikka teha.»

Sel nädalal puhastatakse vanadest nakkevõrkudest Peipsi idaosa, mõne aja pärast võetakse sama töö käsile ka Peipsi lõunaosas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles