Varguste taga on sageli terved seltskonnad

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vargus
Vargus Foto: SCANPIX

Päris suur osa vargustest pannakse toime grupiviisiliselt ning ka turustatakse ühiselt, selgub kriminaalpolitse viimase aja praktikast.

Tartu kriminaaltalituse politseiametnikud selgitasid välja ning saatsid kohtu ette isikute grupi, kes on aasta jooksul pannud toime mitmeid varavastaseid süütegusid. Tabatud on veel teinegi taoline grupp, kes ootab kohut eeluurimisvanglas.

Sel nädalal jõustus kohtuotsus viie mehe (vanuses 30-40 eluaastat) suhtes, kellest neli viibisid kohtueelse menetluse ajal vahi all, vahendas Lõuna ringkonnaprokuratuur. Arutlusel oli 23 episoodiga kriminaalasi. Kohus tunnistas kokkuleppemenetluses mehed vargustes süüdi.

Varastasid ja müüsid

Uurijad suutsid tõestada, et mehed on seotud vähemalt 17 vargusega, mis pandi toime ajavahemikus 2010. aasta oktoober kuni 2011. aasta detsember. Peamiselt varastati esemeid, mida sai kohe edasi müüa, näiteks ATV, roller, sõidukite akud, paadimootorid, rehvid koos valuvelgedega.

Vargustest üks registreeriti Jõgevamaal Tabivere vallas Reinu külas, kus tekitati murutraktori ja kahe trimmeri vargusega omanikule kahju ligi 2500 eurot. Ülejäänud vargused pandi toime Tartumaal, peamiselt Tartu linnas.

Lõuna ringkonnaprokuröri Silva Roodi sõnul teeb varguste menetlemise keerukamaks see, et kui politsei peab varguses kahtlustatava isiku kinni, on varastatud esemed selleks ajaks juba edasi müüdud. «Selle kriminaalasja raames õnnestus politseinikel aga nii vargusi toime pannud isikud kinni pidada kui ka osa varastatud asjadest omanikele tagastada,» märkis Rood.

Kannatanutele õnnestus tagastada ATV, roller, murutraktor ja –trimmer ning rehvid koos valuvelgedega.

Tehti eelluuret

Uurimise käigus ilmnes, et grupi liikmed käisid vargusi planeerides enamasti kontrollimas, kas ihaldusväärne ese või tulevane varguskoht on valve all või mitte. Samas mindi mõnikord vargile ka spontaanselt.

Näiteks varastati Tartus Turu tänaval asuva kaubanduskeskuse alumises parklas seisnud sõidukist videokaamera ja GPS-seade. Kõik see juhtus päevasel ajal ning aega kuluks varguseks pool tundi. Sõidukiuks avati valevõtme abil.

«Elukutseliste varaste eest on oma sõidukit raskem kaitsta, aga suurt osa sissemurdmistest on võimalik siiski valvsuse ja suhteliselt odavate ettevaatusabinõudega vältida,» sõnas Tartu kriminaaltalituse eriasjade uurija Viktor Võsokov.

Politseiuurija avaldas veendumust, et vargusi sõidukitest oleks märksa vähem, kui inimesed ei jätaks väärtuslikke esemeid salongis nähtavale kohale.

«Võimalusel tuleks nähtaval olevad esemed kaasa võtta, sest ega varas ju tea, kas istmel olev kott sisaldab midagi väärtuslikku või mitte,» soovitas Võsokov.

Ringkonnaprokurör Silva Roodi sõnul on kohtu ette astunud mehed varem mitmel korral kriminaalkorras karistatud, üks neist lausa 12 korda.

Kohus tunnistas 30-aastase Remo Nauri süüdi ühele vargusele kaasaitamises ning mõistis karistuseks rahalise karistuse summas 128 eurot.

33-aastane Olavi Kadajane tunnistati süüdi kahe varguse toimepanemises ning talle mõisteti liitkaristuseks aasta ja neli päeva reaalset vangistust.

40-aastane Meelis Saar tunnistati süüdi juhiloa ja passi varguses, röövimises ning 13 varguse toimepanemises. Kohus määras talle karistuseks kolm aastat vangistust, millest viis kuud vangistust kuulub kohe ärakandmisele. Karistuse hulka arvati eelvangistuses viibitud kaks päeva.

37-aastane Varmo Mesi tunnistati süüdi varastatud sülearvuti turustamises ning 13 varguse toimepanemises. Kohus määras talle karistuseks kaks aastat vangistust, millest kaheksa kuud kuulub kohe ärakandmisele. Karistuse hulka arvati eelvangistuses viibitud kaks päeva.

30-aastane Indrek Karoles tunnistati süüdi korduvas süüteo toimepanemise tulemusena saadud vara omandamises ning varguste kaasaitamises. Kohus määras talle karistuseks aasta ja 8 kuud vangistust, mis asendati 1210 tunni üldkasuliku tööga.

Lisaks sellele peavad Karoles, Saar, Kadajane, Naur ja Mesi hüvitama kannatanutele tekitatud kahju. Kohtumääruse alusel arestiti Meelis Saarele kuuluv kinnistu, mis läheb tsiviilnõude täitmata jätmisel müüki.

Kaovad ka autodetailid

Tänavu septembris astuvad kohtu ette neli meest vanuses 20 - 25, kes on varem kriminaalkorras karistatud. Neljast süüdistatavast kahte, kellest üks viibib kohtu loal vahi all ja teine kannab karistust eelmise kohtuotsuse alusel, süüdistatakse veel asja omavolilises kasutamises.

Süüdistuse kohaselt pandi kuritegusid toime Tartumaal ajavahemikul eelmise aasta 30. aprillist kuni oktoobri alguseni.

Menetluses selgus, et süüdistatavate huviobjektiks olid peamiselt sõidukid. Varastati autoosi ning esemeid, mis olid sõidukite salongides.

Näiteks on esitatud süüdistus selles, et Ülenurme vallas asuva maja juures seisnud sõiduautolt Rord Ranger varastati summutaja vahetükk väärtusega 1841 eurot. Teiseks näiteks on juhtum, kui üks süüdistatavatest varastas süüdistuse kohaselt tuttava jope taskust garaaživõtme ja sõiduauto süütevõtme, mille abil tungis Rõngus asuvasse garaaži ning võttis sõiduauto Audi 80 ühes selles olnud esemetega.

«Selles kriminaalasjas on üks episood võõra sõiduauto omavolilise kasutamise kohta. Tänaseks on sõiduk omanikele tagastatud,» sõnas ringkonnaprokurör Silva Rood.

Kannatanud esitasid kohtule tsiviilhagi kokku summas ligi 2400 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles