Teaduspargi nutikas keskus ootab esimesi katsetajaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Teaduspargi projektijuht Seren Eilmann ja demokeskuse juhataja Vaido Mikheim katsetasid eile ennelõunal avamiseelses lahti­pak­kimissaginas tahvelarvuteid ja nutitelefone, mis peagi lähevad arendajate kasutusse.
Tartu Teaduspargi projektijuht Seren Eilmann ja demokeskuse juhataja Vaido Mikheim katsetasid eile ennelõunal avamiseelses lahti­pak­kimissaginas tahvelarvuteid ja nutitelefone, mis peagi lähevad arendajate kasutusse. Foto: Margus Ansu

Tänasest on Tartu Teaduspargis avatud moodsa tehnikaga sisustatud keskus uute nutitelefoni rakenduste väljatöötamiseks. Isegi uks on selles keskuses mobiiliga juhitav ning sisse pääsemiseks tuleb uksele helistada või sõnum saata.


«Muidugi loodame, et siit ruumidest saab alguse eestlaste Angry Birds (soomlaste loodud mäng, mis on maailmas ülipopulaarne – toim). Mõelda tuleb suurelt,» lausus demokeskuse juhataja Vaido Mikheim.

Ta lisas, et vaadates seda, kui palju saab Eestis ära teha mobiiltelefoniga, alates parkimisest kuni maksete tegemise ja mobiil-IDni välja, on eestlased olnud väga edukad mobiilsete rakenduste loomisel. Ent edu hoidmiseks ja uute saavutuste soosimiseks tuleb vaat et joosta, sest tehnoloogia areneb peadpööritava kiirusega.

Uues 45-ruutmeetrises demokeskuses on nii tegutsevatel kui veel alustavatel ettevõtjatel kasutada kuus nutitelefoni (iPhone, Galaxy S, Galaxy Nexus, HTC Titan, Nokia Lumia 800, LP P690), kaks tahvelarvutit (iPad 2, Galaxy Tab 10.1), neli suurt ekraani, üks interaktiivne tahvel ja Kinect, mis tuvastab kolmemõõtmeliselt inimese liigutusi.   

Alustavatele arendajatele

Demokeskuse juhi Vaido Mikheimi sõnul on demokeskus ennekõike kasulik alustavatele arendajatele, kel pole võimalik osta endale mitut sorti telefone ja tahvelarvuteid pelgalt katsetusteks. Samuti võimaldab demokeskus tehnoloogiaerialade tudengitel koolis õpitavat praktikas rakendada.

Tartu ühe suurima mobiilirakendusi arendava firma Mobi Solutionsi tarkvaraarenduse juht Veiko Raime avaldas lootust, et tänu demokeskusele saavad ka juba tegutsevad arendajad tulevikus väärt tööjõudu juurde.

«Praegu me ei saa koolist otseselt inimesi, kes on mobiilitehnoloogiate alal välja koolitatud, vaid me koolitame neid ise. Aga kui tudengitel on juba õpingute ajal võimalus tegeleda mobiilitehnoloogiatega, siis kindlasti parandab see ka tööjõu kättesaadavust,» rääkis Raime.

Samuti lihtsustab selline demokeskus Raime sõnul noortel mobiilirakenduste ärisse sisenemist. «Kui on olemas korralik tehnika, saavad nad rahulikult ideedele keskenduda. Turule sisenemise barjäär on seega natuke väiksem,» lisas ta.

Ruumi töötamiseks jagub demokeskuses korraga 8–10 inimesele. Millised ettevõtjad ruumides esimesena tööle hakkavad, on keskuse juhataja Vaido Mikheimi sõnul veel lahtine. «Esimesed päevad kuluvad sellele, et näidata, milliseid võimalusi keskus pakub, ja hiljem selgub, kes konkreetselt siin tegutsema hakkavad,» lausus ta.

Oodatakse ka külalisi

Tartu Teaduspargi projektijuhi Seren Ailmanni sõnul on demoruum ennekõike arendajate töökeskkond, kuid mõneti kannab see ka mobiilirakenduste näitusesaali rolli puhkudel, kui delegatsioonid teadusparki külastavad.

Kõik demokeskuses tutvustamisel olevad rakendused peale ühe – nutitelefoni mäng Angry Birds – on eestimaised. «Ülejäänud osas tahame siin küll tutvustada üksnes Eestis loodud rakendusi,» lausus demokeskuse juhataja Vaido Mikheim. Hinnanguliselt külastab demokeskuse väljapanekut aasta jooksul 3000–4000 inimest.

21 000 eurot maksma läinud demokeskuse sisustamist rahastati Eesti-Läti programmist. Samasse võrgustikku kuuluvad veel demokeskused Riias (IT) ja Ventspilsis (kosmosetehnoloogia).

Tartu Teaduspargi demokeskus

• Pinda 45 ruutmeetrit.

• Seadmepark: 4 ekraani, 6 nutitelefoni, 2 tahvelarvutit, 1 interaktiivne tahvel, 1 Kinect.

• Koosolekulaud 8 inimesele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles