Puhja päästjad lahkusid nukralt

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhja päästekomandos töötanud päästja Andri Kirs tuli eile komando viimast vahetust lõpetama tütre Emilyga (2). Nukral päeval oli kohal ka aastatel 1997–2008 komando pealikuna töötanud Gennadi Leppik.
Puhja päästekomandos töötanud päästja Andri Kirs tuli eile komando viimast vahetust lõpetama tütre Emilyga (2). Nukral päeval oli kohal ka aastatel 1997–2008 komando pealikuna töötanud Gennadi Leppik. Foto: Margus Ansu

Puhja päästekomando päästjad, pealik ja eelmine pealik olid eile hommikul kui üks mees oma töökohas platsis, et komando uksed lukku keerata ja õues lehviv trikoloor langetada. Sama tegid veel nelja Lõuna-Eesti päästekomando mehed.


«Kurb päev, kunagi sai komando siin üles ehitatud ja nüüd on kõik,» ohkas aastatel 1997–2008 Puhja päästekomando pealikuna töötanud Gennadi Leppik, kes oli tulnud 1976. aasta 1. juulist eile hommikuni töötanud Puhja päästekomando sulgemisele. «Oh, mida me kõike teinud ei ole, siin on uuemal ajal olnud kolm suurt rabapõlengut, mehed kustutasid neid mitu ööpäeva.»

Gennadi Leppik töötab neljandat aastat Lõuna päästekeskuse haldustalituse tehnikaosakonnas. Puhja päästekomando päästja Andri Kirs on täna esimest päeva tööl Elva päästekomandos.

Viimane valve

Laupäeval on samas esimene tööpäev juhtivpäästjana ka meeskonnavanemal Agu An­nukil, kes eile kell kaheksa lõpetas Puhja päästekomando viimase valvekorra.

«Viimane valve oli rahulik,» ütles Puhjas 14 aastat ja neli kuud päästjana töötanud Agu Annuk.

Viimasel väljakutsel käisid Puhja päästjad esmaspäeva õhtupoolikul, kui Puhjas Õhtu tänavas oli süttinud vallavalitsuse töötaja kodus sealkandis tavaline puidust suitsuahi, kust oli just kala välja võetud. Asi oli tõsine, sest kõrvalhooned olid suitsuahjust vaid pooleteise meetri kaugusel. Päästjad suutsid ära hoida tule leviku kuumakahjustusi saanud kõrvalhoonetele.

Tulest, veest ja vasktorudest läbi käinud päästjad viskasid küll omavahel nalja, kuid tuju oli nukker. Viimase vahetuse lõpus tahtsid Puhja päästjad sõita leinalintidega päästeautodega sireenide huilates läbi alevi, kuid päästeamet keelas selle ära. Keegi ei saanud aga ära keelata Puhja vallavalitsusel tuua oma päästjatele tänukirjad ja suure kringli.

«Suur aitäh teile, olete end siin mitmel moel tõestanud,» tänas Lõuna päästekeskuse juht Margo Klaos päästjaid ja kinkis neile termoskruusi kirjaga «Puhja viimane päästja».

Jutud suurte tuleohtlike rabade vahel asuva Puhja komando sulgemisest on liikunud juba pikka aega. «Mõni aeg tagasi tundus, et Puhja komando vajalikkust mõistetakse ja see jääb alles,» rääkis Margo Klaos. «Aga täna pannakse see siiski nagu märkamatult kinni.»

Puhja kaheksast päästjast seitse jätkab päästmist teistes komandodes. Ühtekokku pani päästeamet eile Eestis kinni üheksa komandot.

Tartumaal lõpetas töö Võnnu komando, mille üheksast päästjast neli panid ameti maha. Jõgevamaal Palamusel suletud komando kümme päästjat ja pealik võtsid uue tööpakkumise vastu.

Üheksa päästjat lahkus

Päästjana töötavad edasi ka Valgamaal suletud Puka komando kuus päästjat ja pealik. Põlvamaal töö lõpetanud Kanepi komando üheksast päästjast pani ameti maha neli.

«Suletud komandode kõigile töötajatele tehti uus pakkumine, aga üheksa meest ei võtnud seda vastu,» ütles Lõuna päästekeskuse kõneisik Evelin Uibokand. «Mõnele jäi uus töökoht kaugeks, mõni polnud nõus madalamat ja väiksema palgaga kohta vastu võtma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles