Räpina tee projekti tuleb muudatusi

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Räpina maantee remont.
Räpina maantee remont. Foto: Graafika: TPM

Muistse asulakoha tõttu osaliselt peatatud Tartu–Räpina maantee remont jätkub muudetud projekti järgi, mis tähendab, et rajatav ringristmik liigub Lohkva teeotsa poole ning osaliselt jääb ära neljarealine sõidutee.


Maanteeameti Lõuna regiooni asedirektori Janar Taali sõnul otsustati läinud nädalal, et töödega edasiminekuks tuleb senist projekti muuta. «Meil on kaks selget eesmärki – jääda praeguse eelarve sisse ja saada  objekt ka valmis,» lausus Taal, kelle sõnul selgub muudatuste suurus ja maht lähipäevil.

«Täna (eile – toim) on muinsuskaitsjad ja ehitajad väljas ning vaatavad looduses selle lahenduse üle. Kui vastuväiteid ei ole, tõmbame Lohkva bussipeatusest kuni praeguse ristmikuni projekti koomale. Ilmselt jääb osaliselt ära 2+2-lahendus, aga kui palju, ei saa veel öelda,» selgitas Taal ning lisas, et nende eesmärk on muistset asulakohta vältida.

Kaevamisi vähem

«Me läheksime muinsuskaitseala peale nii vähe kui võimalik. Et me ei peaks seal teostama meeletuid arheoloogilisi uuringuid,» lausus Taal, kuid nentis, et päris ilma uuringuteta siiski läbi ei saa. «Mingid kaevamised kindlasti tulevad, aga neid tuleb teha palju väiksemas mahus.»   

Taali sõnul ei puuduta uus projekt kavandatavat jalgteed, kuid ringtee tuleb plaanitust väiksem, peale- ja mahasõit ei tule seal nii hea. «Kindlasti pole see nii sujuv ja uus lahendus ei arvesta ka nii palju tulevasi arendusi kui vaja, aga see on paratamatu, sest tee on vaja tehtud saada,» rääkis ta.

Maantee osaline ringiprojekteerimine läheb küll maksma, kuid töödele kavandatud kogusumma peaks jääma samaks. «Projekteerimine kallineb, aga ehitused odavnevad ja üldsumma oluliselt ei muutu,» ütles Taal.

Sügiseks ikkagi valmis

Kaua uue projekti parandamine aega võtab, ei julgenud maanteeameti esindaja öelda, sest muudatuste tegemine eeldab uusi kooskõlastusi. «See võib võtta aega, aga sügiseks peab tee valmis saama. Kas nüüd nii hästi nagu esialgu, on iseküsimus,» ütles Taal ning ei julgenud tekkinud tööseisakus süüdistada tööde tegijat ega muinsuskaitset.

«Ei saa süüdistada kumbagi. Olid lihtsalt erinevad arusaamad. Muinsuskaitse ütles, et oleks pidanud tegema uuringu, aga mina ütlen, et kui me oleks teadnud, et seal on see ala, siis me oleks uuringud ka teinud. Joonise järgi jäi muinasasula projekti alast välja,» selgitas Taal. «Me ju ei hakka riigi raha eest igaks juhuks uurima.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles