Raeplatsi jõulukonkursist võib saada traditsioon

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valik Raekoja platsi jõulukujunduse konkursile saadetud võistlustöödest, mille hulgast teeb žürii valiku hiljemalt nädala pärast.
Valik Raekoja platsi jõulukujunduse konkursile saadetud võistlustöödest, mille hulgast teeb žürii valiku hiljemalt nädala pärast. Foto: Repro

Tartu Raekoja platsile jõulu­aegse kujunduse leidmiseks korraldatud ideekavandite konkurss tõi määratud kuupäevaks kolmteist võistlustööd, millest valiti teise vooru viis. Lõpliku otsuse teeb žürii nädala pärast.


Linna kultuuriosakonna juhataja ja kujunduskonkursi komisjoni liige Katriin Fisch-Uibopuu ütles, et võistlusele saadetud tööde tase oli väga erinev. «Pakuti arhitektuuriliselt põnevaid ja mittetraditsioonilisi vorme, kuid oli ka palju valgusinstallatsioone,» lausus Fisch-Uibopuu.

Komisjoni liikme Külli Aleksandersoni sõnul otsis žürii töid, mis oleksid piisavalt atraktiivsed ja originaalsed, et tugevdada Tartu identiteeti heade mõtete linnana.

«Ootasime töid, mis lisaks atraktiivsusele oleksid avatud erinevatele tõlgendustele ning jutustaksid meile lugusid. Sõeluti välja lahendused, mis looks meie linna ühest sümbolpaigast ala, mis suudaks kokku tuua nii tartlasi kui ka linna külalisi,» selgitas Aleksanderson.

Tehniline teostatavus

Välja valitud töödes tõstis žürii esile mängulisust ja dünaamilisust. Tööde seas oli nii huvitava vormikeelega kui ka vaimukaid lahendusi.

«Oli töid, mis seovad Raekoja platsi väga hästi ruumiliseks tervikuks ning millesse on kätketud võimalus muuta sellest hea atmosfääriga atraktiivne kohtumispaik,» lausus komisjoni liige.

Teises voorus saab võidutöö väljaselgitamisel põhiküsimuseks, kui keeruline on ideid tehniliselt teostada. «Üks asi on paberil kavand, aga teine see, milliseid materjale tuleb kasutada ning kas need on piisavalt ilmastikukindlad ja jäävad ilusaks,» selgitas Fisch-Uibopuu ning pakkus, et žürii küsib otsuse tegemiseks veel eksperdiarvamusi.

Eelistused olemas

Uus linnaarhitekt Tõnis Arjus ütles, et esmase vaatluse järgi on teatud lahendused ideeliselt väga head, kuid nende realiseeritavus küsitav.

«Aga tundub, et neid saaks teha ka teistmoodi. Tuleb natuke ümber teha. Mõned polegi idee teostatavust piisavalt esitlenud, et nende tööde alusel seda otsustada, kuid meie žürii seisukohast on need siiski teostatavad,» rääkis Arjus, kes on oma eelistuse juba teinud.

«Lemmikut ei ole, aga esimesed kolm on mul küll paika pandud,» lausus Arjus ja lisas, et parimad tööd seovad kokku nii arhitektuurilisi väikevorme kui heli- ja valgusinstallatsioone.  

Raeplatsile uuel aastal

Ükski välja pakutud kavanditest selle aasta jõuludel veel raeplatsile ei jõua, sest ideede elluviimiseks tuleb linnal eelarvesse eraldi raha planeerida. «Uus kujundus tuleks 2013. aasta detsembris, aga kuna meile saadeti ka hästi palju tegevuskirjeldusi, saaksid jõulufestivali korraldajad neid mõtteid kasutada juba sel aastal,» pakkus Fisch-Uibopuu.

Tulevikus võiks selliseid kujunduskonkursse korraldada paari aasta tagant.

«Esimese korra kohta on kolmteist võistlustööd hea tulemus, sest aega oli vähe ja meil pole ju seda harjumust. Aga kui kõik ootaksid seda võistlust, oleks situatsioon teine,» rääkis Fisch-Uibopuu ning lisas, et kui linn soovib ka tulevikus näha jõuluajal raeplatsil professionaalset ja terviklikku kontseptsiooni, võiks konkurss saada traditsiooniks.

Ideekonkursi auhinnafond on 3700 eurot ning võitjad avalikustatakse hiljemalt 21. mail.

Tartu Postimehe välja pakutud ideekavand, mille leht avaldas 11. aprillil, kahjuks võistlusele ei kvalifitseerunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles