Tartumaa kangelased päästsid oma tegevusega kuus inimelu

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läbi jää vajunud auto väljatõmbamine Keeri Karijärve looduskaitsealal.
Läbi jää vajunud auto väljatõmbamine Keeri Karijärve looduskaitsealal. Foto: Keskkonnainspektsioon

 Postimees.ee avaldab täna märkimisväärsemad ja südamlikumad lood meie seas liikuvatest kangelastest.

Möödunud aasta jõulude teisel pühal, 26. detsembril otsustasid kaks noormeest Tartumaal Nõo vallas Keeri järve jääl liberajasõitu harjutama hakata. Kahjuks jäi aga järvejää vastupidavus auto raskusele alla ning sõiduk koos kahe noorsandiga vajus vette.

Sadakond meetrit eemal sellest kohast kalastanud Ahto Kont tormas kohe järjest enam vee alla vajuva auto juurde ning nägi, kuidas seesolevad mehed tulemusteta auto uksi seestpoolt avada püüavad.

Nüüd jooksis Ahto kiiresti oma jääpuuri järele. Kui ta tagasi jõudis, paistis veest välja veel ainult auto tagumine osa – vesi ulatus juba tagumise klaasi poole peale. Auto salong oli vett täis imbunud, üks hädaolija püüdis mingi lauajupiga tulutult aknaklaasi purustada, teine peksis vastu klaasi paljaste kätega.

Ahto laskus jää äärele põlvili ja üritas kiiresti vette kaduva auto tagaklaasi puuriga katki lüüa, kuid puur ulatus vaid vaevu klaasini. Alles viies või kuues hoop purustas tagaakna ja seda hetkel, kui praktiliselt kogu auto salong oli juba veega täitunud.

Autosolijad pääsesid eluga. Neil oli lihtsalt õnne, et õnnetuse hetkel juhtus läheduses olema just Ahto-sugune vapper mees. Veel paarkümmend sekundit ja kaks eluküünalt oleksid jäädavalt kustunud olnud.

Naaber ja vend päästsid suitsusest korterist neli last

Käesoleva aasta 9. jaanuari varahommikul Tartumaal avastasid tähelepanelikud naabrid, et Võnnu alevikus tuleb ühe kortermaja esimese korruse korteri köögiaknast suitsu.

Maanus Ringo, kelle elukaaslane esimesena suitsu märkas, helistas kohe häirekeskusesse ning suundus ise samal ajal kõneksoleva korteri ukse taha. Uks, mille alt suitsu ka koridori imbus, oli lukus ning seda ei tulnud ka kolkimise peale keegi avama.

Samas sisenesid õuest trepikotta selles korteris elavad Taivo ja Andreas Aruoja,  kes olid äsja sealt rõdu kaudu väljunud. Neil oli kaasas võti, millega ühiselt uks avati, kuid kahjuks polnud sealtkaudu korterisse, mis juba paksu suitsu oli mattunud, siseneda enam võimalik.

Maanus sai korteris elavate vendade käest teada, et seal on sees veel neli või viis last.

Kuna ukse kaudu sisenemine polnud võimalik, pani Maanus ette kasutada sisseminekuks rõdu ust.

Ta aitas Andrease taas rõdule, et viimane saaks suitsulõksu jäänud lapsedki sealt kaudu välja tuua – teadis just Andreas sama korteri elanikuna, kus laste magamisasemed asuvad.

Nii tõigi Andreas välja neli last ning teatas siis, et rohkem ta sisse minna ei suuda. Vingust loiud ja tahmased lapsed toimetati samal ajal kõrvalkorterisse toibuma.

Vahepeal kohalejõudnud kaks päästemeeskonda alustasid samuti kiiresti päästeoperatsiooni ja tule kustutamist. Suitsusukelduspaar läks otsima võimalikku viiendat last, keda teati korteris olevat.

Õnneks siiski rohkem ühtegi last korteris polnud, päästjad tõid vaid välja laste hukkunud lemmiklooma ning kustutasid köögis puhkenud põlengu. 


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles