Jooksumaratoni võit tuli Tartusse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
30. Tartu jooksumaratonile oli ennast registreerinud üle 4000 võistleja.
30. Tartu jooksumaratonile oli ennast registreerinud üle 4000 võistleja. Foto: Margus Ansu

Eile Elva mändide all esimesena 30. Tartu jooksumaratoni 23 kilomeetri distantsi finišisse jõudnud tartlane Viljar Vallimäe ütles pärast jooksu, et tegelikult on kehas päris palju varu alles.



Enne võistlust oli sportlane pidanud treeneriga plaani teha jooksu esimene pool kõva tempoga, et kas või pool maad etiooplastega sammu pidada.

Aafriklased jäid siiski tulemata ning nii sai Tartu jooksumaratonil teist korda osalenud Vallimäe jooksu teise poole rahulikumalt teha ja võitja oli tema.

Nii võitja kui teise koha omanik Ilja Nikolajev tunnistasid, et tegelikult naudivad nad rohkem siledat ja kiiret asfaltrada, kus on jalge all kindel pinnas, kuid nentisid, et hakkama peab saama igal pool.

Tehvandi staadionilt Elvasse juba kuuendat korda jooksnud Nikolajev rõõmustas, et sel korral oli rada väikestest kivikestest puhas ning tänu sellele pääses ta pöiavalust, mis on teda varasematel aastatel pärast finišeerimist kiusanud.

Võitja omaette klassist

Võistluse põhidistantsi kolmandana lõpetanud Ivar Ivanov selgitas, et kaks esimest olid selged juba pärast kaht esimest kilomeetrit.

«Viljar ja Ilja on omaette klassist, nendega polnud lootustki kaasa minna,» kirjeldas Ivanov jooksu, «enne viimast toitlustuspunkti kiirendasin mina ning sain Elarist ja Has-sost (Elar Vulla ja Hasso Peep, kes lõpetasid võistluse neljanda ja viiendana – toim) paraja vahe sisse.» Ta lisas, et joosta oli väga mõnus ning rajaprofiil meeldib talle väga.

Nikolajev sõnas, et kuna ta käis veebruaris põlvelõikusel ja tegeles pärast seda eelkõige taastumisega, on tal jooksutreeninguid olnud alles napid viis või kuus nädalat.

«Teadsin, et Viljariga ma konkureerida ei saa, aga kui kuulsin, et etiooplased ei tule, olin kindel, et jooksen teise koha peale,» avaldas sportlane stardieelseid mõtteid.

Naiste arvestuses esimene ja üldkokkuvõttes 20. olnud Evelin Talts arvas, et kuna Aafrika tüdrukud jooksma ei tulnud, oli võit vaid vormistamise küsimus. Terve nädala Pühajärvel laagris treeninud sportlane kiitis rada.
«Selline liivane ja mägine on täpselt minu jaoks,» selgitas ta ja lisas, et jooks oli talle eelkõige treeningu osa ning rajarekordit ta püüdma ei läinudki.

«Läbisin raja 80 protsendiga, mõnusa tempojooksuga, et end päris tühjaks ei jookseks,» selgitas aprilli keskel Rotterdamis maratoni olümpianormi täitnud Evelin Talts, kuid nentis, et lõpus pidi ta ikka pingutama, et kogu raja tema tuules jooksnud ümber Eesti jooksjat Sander Hannust mitte mööda lasta.

Kuigi Eesti rahvaspordiüritustest on naise lemmik järgmisel laupäeval Tallinnas toimuv maijooks, ei saa ta seal seekord osaleda, sest nii teda kui Vallimäed ootavad tuleval nädalalõpul Põhjamaade meistrivõistlused Taanis Kopenhaagenis, kus mõlemad sportlased lähevad starti 10 000 meetri jooksus.

Nikolajev plaanib teha järgmise võistlusstardi Rakvere ööjooksul, Ivanov Võrumaa pikamaajooksude sarjas. Juunis ootab neid ka start Eesti meistrivõistlustel 10 000 meetri jooksus.

Ilm soosis jooksjaid

Nädalavahetuse ilmateade lubas nii laupäevaks kui pühapäevaks tormi, kuid jooksjate õnneks vaibus tuul eile hommikuks.

Tartu jooksumaratoni võistluste direktor Kunnar Karu rääkis, et laupäevastel 2600 osalejaga lastejooksudel oli suure tuule käes näha lendavat telki ja isegi kukkuvat aeda, kuid pühapäeva hommikul ootas teda rõõmus üllatus, mida ilmaprognoosi teades loota ei osanud.

«Hommikul kella viie paiku ärgates oli väga hea näha, et vihma ei saja, tormi ei ole ja isegi päike paistis. Täpselt selline ilm, mis jooksu soosib,» rääkis Karu.
Kümnekraadine karge kevadilm sobis ka jooksu võitjate sõnul, sest nii ei olnud joostes palav.

23 km parimad
Mehed

1. Viljar Vallimäe 1.16.03
2. Ilja Nikolajev 1.18.06
3. Ivar Ivanov 1.20.35
4. Elar Vulla 1.21.05
5. Hasso Paap 1.21.42
6. Margus Pirksaar 1.22.14

Naised
1. Evelin Talts
(üldkokkuvõttes 20.) 1.26.59
2. Olga Andrejeva (53.) 1.32.26
3. Merill Mägi (94.) 1.35.44

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles