IT-firmad hellitavad töötajaid hoolega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arendajate ettepanekul hakkas ZeroTurnaround igal reedel firma kulul lõunasööki pakkuma, et võimendada töötajate ühtsustunnet ja luua võimalusi terve meeskonnaga koos olemiseks. Läinud reedel kattis laua hiina restoran.
Arendajate ettepanekul hakkas ZeroTurnaround igal reedel firma kulul lõunasööki pakkuma, et võimendada töötajate ühtsustunnet ja luua võimalusi terve meeskonnaga koos olemiseks. Läinud reedel kattis laua hiina restoran. Foto: Margus Ansu

Kreeta reis firma kõigile töötajatele, tasuta hommiku- ja lõunasöögid, elukindlustus, massaaž, saun, piljard, iga päev värsked puuviljad, suupisted – kõik tööandja kulul IT-firmades, et võita endale parimaid töötajaid.


«IT-turul on konkurents nii tihe, et me peame eristuma ja olema kümme korda hoolivamad tööandjad kui mõnes muus valdkonnas,» ütles hiljuti Tartussegi laienenud 130 töötajaga IT-firma Proekspert personalijuht ja tööõnne uurinud karjäärinõustaja Tiina Saar.   

«Geniaalsed vennad on need, kes teevad viie tunniga ära töö, mida teine teeb viie päevaga. Et hoida neid teravaid kriite karbis, peab tööandja pingutama,» rääkis Saar.

«Kuskil teenindusettevõttes võid veel silma kinni pigistada ja öelda, nagu mõned ettevõtted ütlevad: «Meil on järjekord ukse taga», IT-sektoris on selline hoolimatus mõeldamatu,» lisas ta.

Preemiaks päike

Ka kiirelt areneva IT-firma ZeroTurnaround personalijuht Riina Einberg nentis, et võistlus parimate töötajate pärast on tihe, sest keskmiste, heade ja parimate töötajate efektiivsuse vahe on mitmekordne ning tugev meeskond meelitab ligi parimaid töötajaid, kes tahavad töötada koos teiste talentidega.    

Just ZeroTurnaround oli see idufirma, mille juht Jevgeni Kabanov lubas eelmisel aastal viia kõik ettevõtte töötajad preemiareisile Kreetale, kui firma püstitab müügirekordi. Eesmärk täideti ja suve hakul sõitsidki paarkümmend töötajat tšarterlennuga Kreeta päikese alla.

Edu ja seatud eesmärkide täitmist tähistab ettevõte ka firmapidudega. Töötajate ühtsustunde võimendamiseks ja meeskondadele ühiste kokkusaamisvõimaluste loomiseks pakub ZeroTurnaround aga reedeti kõigis oma kontorites Tallinnas, Tartus, Prahas ja Bostonis töötajatele tasuta pisut paremat lõunasööki kui lihtsalt päevapraad.

Eelmisel reedel, kui Tartu Postimees ZeroTurnaroundi Tartu kontorit külastas, oli söök tellitud näiteks hiina restoranist. Seda tava alustas firma töötajate ettepanekul.

Heas IT-firmas on Zero­Turnaroundi personalijuhi Riina Einbergi sõnul iseenesestmõistetav ka nüüdisaegne töökeskkond: hea õhk, moodne kontor, mugavad toolid ja lauad, korralikud monitorid ja arvutid, kas või Maci viimane mudel, kui töötaja seda soovib.

«Nüüdisaegne töökeskkond on saanud standardiks kõigis firmades, kes seda endale vähegi lubada saavad. Korralikud töövahendid näitavad austust oma töötajate vastu,» lisas Einberg.

Hommikune äratus

Hiljuti Tartusse laienenud tarkvaraarendaja Proekspert pakub töötajatele iga päev tasuta hommikusööki. Ettevõtte personalijuht Tiina Saar möönis, et üks hommikusöögi pakkumise põhjusi on töötajate aja säästmine: nad ei pea kodus võileibu meisterdama ja saavad tööl hommikust süües kiiremini töölainele.

Siiski on peamine põhjus personalijuhi sõnul soov tekitada töötajatele ühiseid kohtumisvõimalusi ning anda nende päevale tervislik algus.

Saare selgitusel on Pro­eksperdile tähtis olla töötajate tervist edendav ettevõte. Praktikas tähendab see, et tööandja maksab haiguspäevi esimesest päevast, et keegi haigena tööle ei kipuks, kompenseerib töötajate spordiklubis käike, maksab jalgpalli- ja korvpalliväljaku rendi firma spordimeeskondadele ning korraldab kaks korda kuus tervisereedeid, kus spetsialistid räägivad toitumisest, trennist ja muudel terviseteemadel.  

Saun ja massaaž

Eestis 340 inimesele, sealhulgas Tartus 151-le, tööd pakkuvas ASis Webmedia Group tegeleb personalijuht Kairi Pauskari sõnul iga päev 25 töötajat sellega, et  IT-inimestele oleksid tagatud suurepärased töötingimused.

«Meil on väga mugavad kontorid, kus saab lisaks töö tegemisele mängida piljardit, lauajalgpalli, käia saunas. Võimalus on kasutada tasuta mas-sööriteenust. Lisaks individuaalsele spordikompensatsioonile on töötajatel võimalus ühiselt mängida võrkpalli ja korvpalli,» tõi Pauskar mõned näited töötajatele pakutavatest hüvedest.

Skype`i 25 töötajat Tartus ja 383 töötajat Tallinnas ei pea aga muretsema ei hommiku- ega lõunasöögi eest, sest mõlemat pakub tööandja. Lisaks põhipalgale on Skype`is kvartali eripreemiad, aktsiaprogramm ja aastaboonused.

Ettevõte pakub töötajatele elu- ja invaliidsuskindlustust, tähistab rahalise toetusega töötajate elus olulisi sündmusi, nagu kooli lõpetamine, lapse saamine või abiellumine.

«Jah, Skype`i isad võivad endiselt minna ka isapuhkusele,» lisas Skype Eesti juht Tiit Paananen. Veel on Skype`il pensionisüsteem, mille järgi lisab Skype töötaja üheprotsendilisele panusele omalt poolt iga kuu veel kaks protsenti palgast.

Helde on firma ka töötajate enesetäienduse toetamisel. Samuti võivad Skype`i töötajad aastas kolm päeva pühendada vabatahtlikule tööle ilma palgas kaotamata.

Säga reisib

Tartu Postimees tundis huvi ka Playtechi töötajate motivatsioonisüsteemi vastu, kuid firma juht Kaari Simson loobus teema kommenteerimisest, viidates ajapuudusele.

Playtechi kodulehekülg aga paljastab, et firma kalanimeline motivatsioonisüsteem jaotab töötajad staaži järgi kolme rühma (maimud, vanad kalad ja sägad). Mida kauem on inimene firmas töötanud, seda suurema summa ta saab, et investeerida seda meelelahutusse, sporti või muudesse huvidesse.

Säga ehk enam kui kuus aastat ettevõttes töötanud inimene võib lisaks tavapärastele soodustustele käia ettevõtte kulu ja kirjadega kord aastas puhkusereisil.  

Tähtsam on töö sisu

Kuigi IT-firmad motiveerivad oma töötajaid heldekäeliselt, rõhutavad nad, et peamiseks innustajaks on ikkagi töö ise.

Hüved on vaid selleks, et luua töökeskkond, kus inimestel on hea, motiveerib ennekõike ikkagi töö sisu, rääkisid nii Webmedia personalijuht Kairi Pauskar kui ka ZeroTurnaroundi personalijuht Riina Einberg.

Sama leidis ZeroTurnaroundi tarkvarainsener, enne ühes teises suures IT-firmas töötanud Dmitri Danilkin. «Ma olin varem firmas, kus hüvesid oli rohkem kui mu praeguses firmas, aga see ei loe. Töö peab olema äge, siis jagub ka motivatsiooni,» rääkis ta.

Veebikülgede tegemise tööriista pakkuva firma OÜ Edicy ja veebiarendaja OÜ Fraktali juht Tõnu Runnel aga ei poolda üldse töötajate poputamist lisahüvedega ning on suutnud häid inimesi hoida ka ilma erilise motivatsioonipaketita.

«Me pakume põnevat tööd hubases nüüdisaegses kontoris kesklinnas ja sellest piisab. Ma ei leia, et tööandja peaks otsustama, mida töötajad teha tahavad. Me pigem maksame inimestele ja nad ise valivad, kas reisivad, teevad sporti või midagi muud,» lausus Runnel.

«Kui töö sisu on mõnus, ei ole vaja mingite pseudohüvedega motivatsiooni tõsta. Kui aga inimesed surutakse kuubikutesse tegema tööd, mis on võib-olla vastuolus nende maailmavaatega, siis peab seda ju kuidagi kompenseerima,» lisas ta.

Tasuv investeering

Tõnu Runnel möönis, et Fraktalisse ja Edicysse on töötajaid üle tulnud suurfirmadest nagu Skype või Playtech, kuid on ka neisse tagasi mindud. «Aga häid inimesi pole me kaotanud suurfirmadele, vaid pigem teistele start-up`idele (idufirma – toim), mis teevad vingeid asju. Neis firmades pole pudrumägesid, aga on midagi muud väga võluvat,» lausus ta.

Kuigi motiveerivad tegurid on suurfirmades ja väikestes kiirelt arenevates idufirmades erinevad, on hoolimine Tõnu Runneli sõnul loomulik igas
IT-ettevõttes. «Kogu meie ettevõtte sisu ongi ju inimesed,» lausus ta.

Proeksperdi personalijuhi Tiina Saare sõnul avaldub töötajatesse panustatud hool ja raha otseselt firma maines ning töötulemustes.

«Esiteks, hoolival tööandjal on parem maine ja seetõttu kergem töötajaid leida. Teiseks, heade inimeste aju on reaalne käibe tooja firmale. Kui töötajatel on hea olla ja nende mõte töötab täispööretel, kajastub see ka äritulemustes,» lausus ta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles