Puhja gümnaasium käivitab autoõppe

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhja gümnaasium.
Puhja gümnaasium. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Puhja vald otsib võimalusi oma väikse gümnaasiumi säilitamiseks. Sõnadelt minnakse tegudele juba tänavu septembris, kui gümnaasiumis käivitatakse valla kulul autoõpe.

«Kõik koolid otsivad praegu oma kohta päikese all,» ütles Puhja vallavanem Peeter Sibul. «Lisaks heale haridusele peab noor gümnaasiumist ka midagi praktilist eluks kaasa saama. Sellepärast käivitame autoõppe ja loodame, et see toob meie gümnaasiumi rohkem noori.»

Autoõpe ei tähenda vene ajal koolides olnud autoklassi, mille lõpetaja tundis veoauto mootorit ja käigukasti ning sai koolist kaasa sõidu- ja veoautojuhi loa. «Meie noored lähevad autokooli ja omandavad seal sõiduauto ning soovi korral ka mootorratta juhtimise oskused ja õiguse,» selgitas vallavanem.

Tingimuseks lõputunnistus

Praeguse kava järgi maksab vald Puhja gümnaasiumi lõpetajatele kinni autoõppe kulud sõltuvalt gümnaasiumis õpitud ajast.

See tähendab, et koolis kolm aastat õppinud noorel maksab vald kinni sada, kaks aastat õppinul 66 ja aasta Puhja gümnaasiumis õppinul 33 protsenti autokooli kulust. Autokooli kulud makstakse kinni ka teistest omavalitsustest pärit õpilastele.

«Aga tingimus on see, et gümnaasium tuleb lõpetada,» toonitas Peeter Sibul. «Kui noor saab meie koolist gümnaasiumi lõputunnistuse, alles siis maksab vald ka tema juhiloa kinni.»

Vald pole veel otsustanud, kas autoõppe korraldamiseks sõlmitakse leping kindla autokooliga või valivad noored kooli ise ja esitavad pärast lõpetamist vallale arve. «See on  otsustamise ja läbirääkimise koht,» märkis vallavanem. Ta lisas, et arvestuste järgi kuluks vallal ühe noore inimese juhiloa peale 250–300 eurot.

Autoõppest saab Puhja gümnaasiumis ilmselt üks õppesuund. Peale selle võivad gümnasistid seal süvendatult õppida reaal- ja loodusaineid ning arvutiasjandust.

Rõngu on naabrist eest

Puhja naabervald Rõngu toetab oma keskkooli noorte autojuhtimisõiguse omandamist juba viiendat aastat. Neli esimest aastat maksis vald toetust B-kategooria ehk sõiduauto juhtimisõiguse omandamise eest, tänavu saavad vallalt toetust ka mootorratturi juhiloa tegijad.

«Meie noored otsivad endale ise sobiva autokooli ja vald maksab neile kinni Eesti autokoolide keskmise hinna ehk ligi 300 eurot,» rääkis Rõngu vallavanem Priit Pra­mann.

Ka Rõngu vald on juhiloa saamise toetamise tingimuseks seadnud Rõngu keskkooli lõpetamise. Olenevalt aastast kasutab 50–75 protsenti kooli lõpetajatest võimalust valla toel juhiluba soetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles