Tolmavad kruusatänavad kaovad visalt

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oa tänav Tartus.
Oa tänav Tartus. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Oma kümme aastat tagasi hoogsalt alanud Tartu kruusatänavate asfaltimine on küll paljude inimeste õue õnne toonud, kuid tolmavaid teid jätkub ülikoolilinnas ikkagi veel kümnete kilomeetrite kaupa.

«Ega tänavu midagi eriti suurt kruusatänavate tolmuvabaks muutmisel oodata ole,» ütles Tartu linnamajanduse osakonna teedeteenistuse spetsialist Mart Sootla.

Asfalti käesoleval aastal kruusatänavatele ei panda, sest enne asfaltimist tuleb tänaval teha põhjalik ümberehitus. Heal juhul saab aga tolmuvaba katte ligi 1830 meetrit kruusatänavaid.

Pindamisega tolmu vastu

«Tolmuvaba kate tähendab sisuliselt pindamist, bituumenikihi peale pannakse erineva jämedusega killustik, mis pressitakse bituumenisse kinni,» selgitas Mart Sootla. «Teetööde ajal antakse tänavale ka sobiv kalle, et vihmavesi sealt ära jookseks.»

Kui kaua bituumenist ja killustikust koosnev tolmuvaba kate tänaval vastu paneb? «Teinekord püsib selline kate mitukümmend aastat, aga võib juhtuda sedagi, et see ei pea aastatki vastu,» kostis Mart Sootla. «Näiteks kui põhjavesi on tänava pinnale lähedal, siis rikub see katte ruttu ära.»

Esimesena on välja kuulutatud hange ligi 380 meetri pikkuse Oa tänava tolmuvaba katte tegija leidmiseks. Kui kõik laabub vaidlusteta, siis peaks Oa tänav juuli keskpaigaks korras olema.

Pärast Oa tänava töö hinna selgumist saab kruusatänavatele mõeldud ülejäänud rahaga teha plaane teiste tänavate tolmuvabaks muutmiseks.

Selle aasta plaanis on ka Maarjaturu, Vase, Linnu, Purpuri ja Tempera ning ideaalvariandis ehk kui raha üle jääb veel Metshaldja, Arukase ning Supelranna tänava inimeste rõõmustamine kodutee tolmuvaba kattega.

Paar kilomeetrit aastas

Kruusatänavate tolmuvabaks muutmiseks on Tartu linnavalitsusel tänavu ligi 64 000 eurot.

Mullu sai tolmuvaba katte pea paar kilomeetrit kruusatänavaid.

Tolmavate tänavate asfaltimine ja tolmuvaba kattega katmine algas 2000. aastate alguses. Toona oli Tartus ligi sada kilomeetrit kruusatänavaid, nüüd on tolmavaid ja enamasti ka augulisi kruusatänavaid veel oma 30 kilomeetrit.

Tänavu tolmuvabaks
• Tartus on tänavu kavas tolmuvabaks muuta Oa tänav, väiksed lõigud Maarjaturu, Vase ja Linnu tänaval ning Purpuri ja Tempera tänav.
• Kui raha üle jääb, saavad tolmuvaba katte ka Metshaldja, Arukase ja Supelranna tänav.
Allikas: Tartu linnavalitsuse teedeteenistus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles