Endised riigitöölised tegid oma väikse äri

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Taimekuller omanikud Kristiina Kutti (vasakult) ja Egle Kann ning tema abikaasa Arvo Kann kostitasid eile keskpäeval taimeaia avamise puhul kõiki uudistajaid šampanja ja maiustega.
OÜ Taimekuller omanikud Kristiina Kutti (vasakult) ja Egle Kann ning tema abikaasa Arvo Kann kostitasid eile keskpäeval taimeaia avamise puhul kõiki uudistajaid šampanja ja maiustega. Foto: Margus Ansu

Egle ja Arvo Kann on juba aastaid riigitöö kõrvalt Tartu külje all Reolas pidanud puhketalu. Nüüd tuli puukoolis töötanud perenaine palgatöölt ära ja tegi koos oma kolleegidega taimeaia.

«Ühel päeval tuleb loobuda teiste teenimisest ja on vaja hakata ennast teenima,» naeris OÜ Taimekuller eile avatud taimeaias firma üks omanik Egle Kann. Sama meelt on temaga koos Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) Tartu puukoolis töötanud Kristiina Kutti, kelle töökoht on nüüd samuti selles taimeaias.

Taimekulleri oma tuhanderuutmeetrise taimeaia rajamisele panid peale nende kahe naise õla alla ka nende endised kolleegid Kristiina Pärn ja Aime Närska. Muidugi tuli mehe eest väljas olla Arvo Kannil.

«Üksi poleks ma siin niipea kõike valmis saanud, taimeaed on meie perede ühistöö,» muheles Arvo Kann. «Väsitasime ka sugulased ja sõbrad talgutega ära, nad ei taha meid vist tükk aega enam näha.»
Meile sobiv kraam

Taimekuller pakub Eestis kasvavaid ja vastu pidavaid põõsaid, puid, püsikuid ja suvelilli. Hakkajad naised tahavad hakata müüma väiketootjate kasvatatud aiakraami ja ka käsitööd. «Kogemused näitavad, et aiapidajatele meeldivad praegu kõige rohkem rodod, iluõunapuud ja okaspuud,» rääkis Kristiina Kutti.

Uudisena saab ka puid rentida. Ruume ja õue võib ehtida näiteks pulma sobivate kaskede, põnevate rippoksaliste tegelaste või okaspuudega. Renti tuleb maksta ööpäevas 20 protsenti puu hinnast.

Aiandus on meil küll menukas, kuid kas rohenäpud ikka hakkavad Reolasse sõitma? «Küll nad tulevad,» kinnitas Egle Kann. «Meilt saab ju peale taimede ka head nõu ja abi,» lisas Kristiina Kutti. «Võime soovijatele suvelilled siin rõdukastidesse ära istutada.»

Konkurents on kõva

Suurte ehituspoodide aiandusosakondadega on väikestel aianditel raske võistelda, märkis Tartust kümmekonna kilomeetri kaugusel Tüki külas tegutseva OÜ Aiasõber tegevjuht Lembit Kaarna.
«Aga see pole võimatu. Ehituspoed kühveldavad aiandusega raha kokku, aga väiksed aiandid pakuvad klientidele ka elulaadi,» ütles ta. «Kui inimesel jääb aiandist hea mulje, tuleb ta tagasi.»

Taimekuller rajas oma taimeaia osanike rahaga. «Tegime nii odavalt kui võimalik, aga ikka läks kõik väga kalliks maksma,» rääkis Egle Kann. Kulusid pole naised veel kokku löönud. «No esialgu me küll ise palka ei saa,» lisas Kristiina Kutti ega paistnud seda öeldes põrmugi kurb olevat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles