Tartu agressiivne vares ründab taas inimesi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Supilinna piirimail elutsev vares võib olla möödujate suhtes agressiivne.
Supilinna piirimail elutsev vares võib olla möödujate suhtes agressiivne. Foto: Risto Mets

«Olge ettevaatlikud, see vares tuleb kallale,» manitsesid Tartu botaanikaaias tiigi ääres vana pehkinud puud järganud ning kärule laadinud töömehed möödujaid.

Kesklinna ja Supilinna piiril asuv botaanikaaed meelitab oma rohelusega lõõgastuma noori peresid ja linna külastavaid turiste, kuid vähesed neist aimavad, et peakohal kostvad kraaksatused võivad olla ohtlikud.

Töömeeste kinnitusel on vares ka nende jaoks paras peavalu. Pidevalt tuleb jälgida kus ta asub, et mitte ise võmmu kuklasse saada. Nad on pannud tähele, et kui inimesel on midagi käes, siis vares teda ei puutu. Niisama jalutajad on aga tülika sulelise sihtmärgiks.

Mullu kevadel Tartu botaanikaaias ja selle ümbruses inimesi hirmutanud ning neile lausa kallale tunginud vares on hakanud tõenäoliselt taas pesa punuma, sest just sel ajal, mil pesitsusaeg käes, võivad varesed muutuda raevukaks.

Enamasti astub suleline väärikalt mööda maad ja otsib nokaesist. Aeg-ajalt ajab ta suled puhevile ja toob kuuldavale sajatavaid kraaksatusi. Kui ta lendab aga elektriposti otsa või puuoksale, tasuks olla tähelepanelik, sest kõrgusest võib ta välja valida järjekordse ohvri.

Postimehele teadaolevalt sai eile üks inimene ka nokahoobi pähe. Haav ei olnud suur, ravisin koduste vahenditega, kinnitas kannatanu väljaandele. Täna päeval pidas vares end viisakalt üleval ja kedagi ei rünnanud.

Ohtlikust linnust kirjutas Tartu Postimees viimati aasta tagasi. Toona tõdes ornitoloog Marko Mägi, et vareslaste agressiivse käitumisega tuleb paraku leppida, sest kevadeti, mil pojad pesas, käsitleb vares igat tema pesa lähenejat potentsiaalse kiskjana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles