Seisukoht: rajatiste ohutuse eest vastutab omanik

, tehnilise järelevalve ameti avalike suhete peaspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaevuluuk.
Kaevuluuk. Foto: SCANPIX

Viimastel aastatel on Eestis sagenenud katkiste luukide või katmata kaevudega seotud traagilised õnnetused. Eelmisel aastal juhtus meie andmetel kümme õnnetust, kus inimene kukkus tehnovõrgu või -rajatise katmata kaevu, sealjuures kuus inimest hukkus.

Tehnovõrkude kaevusid, samuti vanu veevõtukaevusid ja muid selliseid rajatisi on kogu Eestis väga palju ning olukorra teeb keeruliseks see, et pole ka selget ülevaadet nende asukohtadest ja seisukorrast. Suureks probleemiks on vandalism ning kaevuluukide vargused.

Sageli ei täida ka kinnistu omanikud kohustust tagada oma maa-ala ja sellel asuvate rajatiste korrashoid ning ohutus ümbruskonnale, põhjuseks kas teadmatus omaniku kohustustest, hoolimatus või see, et ei oldagi teadlikud kinnistul asuvatest kaevudest või muudest ohtlikest rajatistest.

Omaniku kohustus

Kinnistute korrashoiu ja kinnistul asuvate rajatiste, sealhulgas tehnovõrkude kaevude, veevõtukaevude, maa-aluste keldrite, mahutite jms ohutuse eest vastutab alati omanik, vastavad nõuded tulenevad ehitusseadusest ning omavalitsuse heakorraeeskirjast.

Kinnistu omanik – olgu see eraisik, omavalitsus, ettevõte või asutus – peab hoolitsema, et kinnistul asuvad kaevud ja muud õõnsused oleksid kindlalt suletud. Üldjuhul on omanikuks ja ohutuse eest vastutajaks võrguettevõte, mahajäetud ehk n-ö peremehetute tehnovõrkude ja -rajatiste kaevude eest aga vastutab kinnistu omanik.

Kinnistu omanik peab teadma, millised rajatised tema kinnistul asuvad, ja jälgima pidevalt nende seisundit. Avastanud ohtliku kaevu vms, tuleb ohuala märgistada, piirata juurdepääs sellele ning võimalikult kiiresti see katta.

Õnnetuste korral võetakse vastutusele kinnistu või rajatise omanik.

Omavalitsuse ülesanne on välja selgitada haldusterritooriumil avastatud ohtliku rajatise omanik ning teha vajaduse korral ettekirjutus ohutuse tagamiseks.

Andke teada!

Kui keegi märkab linnatänavail või looduses ringi käies katmata kaevu või muud endast ohtu kujutavat rajatist, tuleks helistada päästeala infotelefonile 1524 ning võimaluse korral ohuala käepäraste vahenditega märgistada või piirata.

Päästeamet teavitab ohtliku rajatise kirjelduse põhjal kas politseid, tehnilise järelevalve ametit või omavalitsust, kes võtab tarvitusele meetmed, et piirata juurdepääs ohtlikule alale ja oht kõrvaldada.

Ohtlike rajatiste kaardistamiseks on loomisel spetsiaalne kaardirakendus, kuhu kantakse avastatud ohtlikud objektid. Kaardirakendus annab asjaomastele ametkondadele muu hulgas võimaluse jälgida, kas ja mil määral on ohu kõrvaldamisega tegeldud.

Tehnilise järelevalve amet ja päästeamet kaasasid tänavu ohtlike kaevude kaardistamisse ka «Teeme ära!» talgud, kutsudes kõiki talgulisi neid märkama ning teada andma päästeala infotelefonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles