Energiajänkud proovisid triatloni

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Ratmir Nigametzjanov võttis basseinis appi ujuva vorstikese, Sandor Savva üritas hakkama saada vaid omal jõul.
Mark Ratmir Nigametzjanov võttis basseinis appi ujuva vorstikese, Sandor Savva üritas hakkama saada vaid omal jõul. Foto: Margus Ansu

Pääsupesa lasteaia sadakond vanemat last läbisid reedel üksteise võidu ligi kilomeetrise võistlusmaa vaheldumisi joostes, rattaga sõites ja basseinis sulberda­des.



Lasteaias triatloni korraldada ei olegi nii lihtne, sest tavaliselt pole sellises asutuses basseini. Pääsupesa lastel on aga vedanud ja nii said umbes 250 meetrit jooksnud ja veel ligi 600 meetrit rattaga kihutanud põngerjad tuppa basseini joosta, et seal oma võimete kohaselt 20 meetrit läbida.

Mõnel tuli ujumine juba päris kenasti välja, teised harrastasid aga väsitavat, kuid edasiviivat ja lõbusat vees jooksmist-kukkumist.

Lasteaia liikumisõpetaja Maive Mõttus rääkis, et triatlonipäev oli esimest korda, kuid õnnestus kohe nii hästi, et vaikselt peetakse plaani muuta see iga-aastaseks. «Elevust tõi see küll palju, nii väikestele kui suurtele,» oli Mõttus rahul.

Abirattad tulid appi

Korraldamist oli muidugi rohkelt, sest paika tuli panna rajad, osalemiseks oli lastel vaja nii jalgratast, sellega sõitmise oskust kui ka vanema luba ujuma minna.

Jalgrattasõit oligi lastele ilmselt kõige keerukam ala, sest mõni oli alles sõitma õppinud, paljudel sõiduriistadel olid abirattad toeks ja kindlustuseks küljes. Kuna suur osa ringist tuli sõita muru peal, siis ronisid mitmed seal sadulast maha, lükkasid ratta raskest kohast üle ja väntasid edasi.

Pooleli ei jätnud keegi ning Mõttus rääkis, et eriti hea meel oli ühe kehapuudega tüdruku pärast, kes täiskasvanu väiksel toel tegi samuti kogu võistluse läbi. Kuigi aega ei võetud, pandi paika lõpetajate paremusjärjestus ning kõik osalejad said ka uhke diplomi.

Triatlonis osaleda said seekord vaid vanemad lapsed, noorematel oli samal ajal oma võistlus. Ka nemad jooksid, aga peale selle tegid batuudihüppeid ja ajasid võistkondlikult muna pesasse.

Üritust aitasid lasteaias korraldada triatloniklubi TriSmile liikmed, kes lastele enne võistlema asumist rääkisid, mis triatlon täpselt on ja kuidas see käib. Üheskoos tehti ka soojendusharjutusi, et jalad jooksuks valmis oleksid.

Klubi juht ja treener Ain-Alar Juhanson ütles, et triatlon on tegelikult suuresti seesama, mida põngerjad selles vanuses kogu aeg teevad. Triatlonis on see lihtsalt võistluse vormis.

Puhas lõbu

Ka klubile oli selline ettevõtmine tegelikult esmakordne. Juhanson rääkis, et varem on käidud triatloni tutvustamas koolides ning korra ka Lähte lasteaias, kuid sellisel võistlusel kaasa löödud pole.

Nii väikestele ei tehtud triatloni muidugi selle eesmärgiga, et kohe tulevased tippsportlased välja noppida ja trenni kutsuda. «Kui mõnele sai triatlonipisik külge, siis on muidugi tore,» arvas Juhanson, kuid üritus ise oli ikkagi lõbu pärast ja mõjus ka täiskasvanutele väga inspireerivalt.

Klubis on liikunud  mõnda aega plaanid hakata lastele tutvustamisüritusi ka laiemalt tegema, käima lähevad need ehk järgmisest aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles