Nõokad võidutsesid teadusteatriga

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Žürii valis Airen-Anett Vaino (vasakult), Jaana Lilloja, Kadri-Liis Bogensi, Mari-Liis Küüsmaa ja Erik Männi projekti «Teadusega laste heaks» Tartu maakonna parimaks.
Žürii valis Airen-Anett Vaino (vasakult), Jaana Lilloja, Kadri-Liis Bogensi, Mari-Liis Küüsmaa ja Erik Männi projekti «Teadusega laste heaks» Tartu maakonna parimaks. Foto: Margus Ansu

Nõo reaalgümnaasiumi noored tunduvad olevat Lõuna-Eesti ühed kõige edukamad ettevõtlikud, Entrumi ettevõtlusprogrammi finaali jõudsid nad koguni üheksateistkümnekesi.

Nõokate kõige edukamaks projektiks kujunes «Teadusega laste heaks», mille Entrumi žürii kuulutas Tartu maakonnas parimaks.

Lõppkokkuvõttes viie noore tehtud (esialgsest koosseisust lahkus üks ning juurde tuli kaks inimest) ettevõtmine ei tohiks olla kellelegi võõras. Tegemist on teadusteatriga, mida tudengid Teadusbussis ja Ahhaas teevad juba aastaid.

Projektijuht Kadri-Liis Bogensi sõnul eristabki neid teistest peamiselt see, et nemad ei küsi oma katsete näitamise eest raha. Samuti see, et nad on keskkooliõpilased.

Otsivad toetajat

Bogensi sõnul on korraldatud üks pilootprojekt Elva lastekodus, kus saadi esinemisest maitse suhu. Juba on tulnud ka küllakutseid, näiteks Ida-Virumaale, kust on pärit mõned korraldajad, ja ka Tallinna.

Seni on kõik käinud tutvuste kaudu, kuid sügisest on plaanis teavitada endast koole ja hakata ise ennast külla kutsuma.

Bogens rääkis, et praegune seltskond ei plaani sõita üle Eesti, et katseid näidata, vaid tahab leida teisigi keskkoolinoori, kes oma maakondades sama asja ajaks. Praegu on olnud soovijaid nii Ida-Virumaalt, Harjumaalt kui ka siitsamast Tartumaalt.

Et kõik sujuks libedalt ja saaks vähemalt kaks korda kuus mõnes koolis või asutuses käia, oleks vaja sponsorit, kes aitaks sõidukulusid katta ja katsevahendeid osta.

Ennast käidi tutvustamas ka paar nädalat tagasi Taskus ettevõtlikkuse päeval. Bogens rääkis, et kuigi trikke oli ette valmistatud rohkem, tuli näidata ikkagi vaid viit, sest rahvas vahetus pidevalt ning publiku rõõmuks tuli demonstreerida vaid neid, mis tegid kõige valjemat pauku ja ajasid kõige rohkem tossu.

Videoportaal sai lemmikuks

Kuue nõoka loodud videoportaal Energia TV jõudis projektijuht Joel Süldre sõnul just nii kaugele, nagu Entrumi jaoks plaanis. Lehekülg on valmis, üks videokonkurss juba tehtud ning endast noortele teada antud.

Tundub, et noortele Energia TV meeldib, sest publikuhääletusel said just nemad kõige rohkem hääli ja seega publiku lemmiku preemia.

Süldre rääkis, et praegu ootab ees suvepuhkus, kuid sügisel tuleb uus konkurss ja noorte videod on nende lehel väga oodatud.

Lisaks neile kahele jõudis finaali veel kaks reaalgümnaasiumi õpilaste osalusel loodud ettevõtmist, noorte muusikute laager «Jamcamp Group» ja õpilastele tervisliku toidu valmistamist õpetav «Entusiastlikud kokad». Nemad pidid siiski leppima finalistiauga ega saanud muid autasusid.

Entrum Lõuna-Eestis

• Eilsel lõpugalal kuulutati välja õppeaasta jooksul tehtud eeskujulikemad noorteprojektid, peale iga maakonna parimatele valiti tublimad igas kategoorias ning publiku lemmik.

• Finaali jõudis 133 noort 33 projektiga.

• 12 finaaliprojekti oli Tartumaalt, seitse Jõgevamaalt, viis Võrumaalt, neli Valgamaalt ja kolm Põlvamaalt.

• Programmi parimaks projektiks valis žürii Otepää koolitüdrukute VeniVidiVici õpilasvahetuse, millest sai lähemalt lugeda 10. aprilli Tartu Postimehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles