Kas tegevusloata baaris võib pidusid pidada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi möödakäijatele on tundunud, et Mökust üle tee asuv Kivi baar on juba avatud, on need omaniku kinnitusel olnud üksikud suletud erapeod. Kõigile külastajate avab baar uksed  ilmselt selle nädala lõpus.
Kuigi möödakäijatele on tundunud, et Mökust üle tee asuv Kivi baar on juba avatud, on need omaniku kinnitusel olnud üksikud suletud erapeod. Kõigile külastajate avab baar uksed ilmselt selle nädala lõpus. Foto: Margus Ansu

Rüütli tänaval, Mökust üle tee avab peagi uksed Kivi baar. Kuigi baaril pole veel kasutusluba ja see pole majandustegevuse registrisse kantud, on seal juba pidusid peetud. Omanik ütleb, et need on olnud erapeod. Kas linn kutsub ettevõtja korrale, kui baar ilma kasutusloa ja oma majandustegevust registrisse kandmata juba vaikselt tegutseb?

Vastab Tartu linnavalitsuse ettevõtluse osakonna peaspetsialist Lauri Maran:

Avalikkusele suunatud üritusi ei tohi seal teha enne, kui on kanne majandustegevuse registris. Aga erapidusid võib seal olla – neid riik ei reguleeri.

Kust läheb piir erapeo ja avaliku peo vahel? Kui Rüütli tänavas on baaris pidu, võib sinna üsna kergelt muudki rahvast sisse astuda.

Erapidu peab olema selgelt ja arusaadavalt tähistatud. Seal peab olema märge väljas, et tegu on reserveeritud üritusega, et inimene, kes mööda jalutab, saaks aru, et ta ei saa sinna sisse astuda.

Kui palju on linnal olnud muret, et baar, diskoteek või söögikoht tegutseb juba enne, kui neil on kasutusluba ja nad on majandustegevuse registrisse kantud?

Ei saa öelda, et linnale oleks see suur probleem. Need on olnud üksikud ettevõtjad, kes pole seadusandlusega hästi kursis ja on jätnud end registreerimata.

Milliseid sarnaseid juhtumeid on viimasel ajal olnud?

Värskelt avatud restoranil Graz Riia mäel oli veterinaar- ja toiduameti tunnustus olemas, aga majandustegevuse registrisse oli jäetud taotlus esitamata. Nad väitsid, et  see jäi kahe silma vahele. Kui kuulsin, et restoran on avatud, võtsin nendega kohe ühendust.

Aga mis siis saab, kui ettevõtja avab teadlikult koha enne, kui on end jõudnud majandustegevuse registrisse kanda?

Siis nähakse väärteo korras ettevõttele ette vastutus – rahatrahvi maksimummäär on 3200 eurot. Muidugi tuleb süü tõendada – erapidu pole karistatav, aga avalik pidu nõuab majandusregistris olekut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles