Tartu maratoni võitis 36aastane Anders Aukland

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maratoni võitja naiste arvestuses Sandra Hansson (Norra).
Maratoni võitja naiste arvestuses Sandra Hansson (Norra). Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu maratonil said kaksikvõidu vennad Auklandid. Võitis Anders Aukland, teine oli Joergen Aukland.

Anders Auklandi aeg oli 2:57.29. Esimest korda Tartu maratonil osalenud Anders Aukland ütles intervjuus ETV-le, et on väga õnnelik selle võidu puhul. 

Kolmanda koha sai tiitlikaitsja Jerry Ahrlin Rootsist, neljas oli tsehh Stanislav Rezac ja viies taas rootslane Oskar Svärd.

Parima Eesti suusatajana lõpetas Priit Narusk neljateistkümnendana, Ilmar Udam oli viieteistkümnes.

Tartu Maratoni esikümme:

1. Anders Aukland (Norra)
2. Joergen Aukland (Norra)
3. Jerry Ahrlin (Rootsi)
4. Stanislav Rezac (Tšehhi)
5. Oskar Svärd (Rootsi)
6. Svein-Tore Sinnes (Norra)
7. Espen Harald Bjerke (Norra)
8. Thomas Alsgaard (Norra)
9. Haavard Hansen (Norra)
10. Andre Haugsboe (Norra)

Eesti parimad:

14. Priit Narusk 3:03.49, 15. Ilmar Udam 3:03.49, 18. Priit Talves, 19. Timo Juursalu, 21. Priit Kajari, 23. Raul Olle. 

Naised:

Ka naiste hulgas said kaksikvõidu norralased. Võitis üldjärjestuses 31. lõpetanud Sandra Hansson (3:13.04), teine oli üldjärjestuses 39. koha saanud Hilde Pedersen (3:15.02). Parima Eesti naisena oli Liis Kalda viies (üldjärjestuses 163.) ajaga 3:34.44.

4 km enne lõppu:

Maratoni pressiesindaja Uko Urb teatas rajalt, et 4 kilomeetrit enne lõppu on grupp endiselt koos. Hellenurmest ollakse läbi ja jõutakse viimasesse kohvipunkti.

Palu teeninduspunktis:

Umbes 16,4 kilomeetrit enne finišit Palu teeninduspunktis on liider vahetunud. Grupp on koos ning ees on Espen Harald Bjerke Norrast, järgnevad tsehh Stanislav Rezac, rootslane Oskar Svärd, taas norrakad Svein-Tore Sinnes, Thomas Alsgaard, Anders Myrland, Haavard Hansen, Joergen Aukland. Eestlasi esikümne piirimail ei olnud, kinnitas maratoni pressiesindaja Uko Urb otse rajalt.

Pool distantsi läbi:

Maratoni poolel distantsil on eest ära rebinud 25-aastane Norra suusataja Anders Myrland. Alles 39 sekundit tagapool jälitab liidrit umbes paarikümmend konkurenti, eesotsas norrakate Thomas Alsgaardi, Anders Auklandi, Andre Haugsboe, Svein-Tore Sinnesi ning mulluse võitja Jerry Ahrliniga Rootsist.

Seis kell 10.22:

Tartu maratoni liidrid on lähenemas Kuutse teeninduspunkti, mis asub võistluse 32. kilomeetril. Maratoni pressiesindaja Uko Urbi sõnul peaksid esimesed Kuutsele jõudma umbes kell 10.30.

Kui sõidu esimestel kilomeetritel sõideti sõbralikult grupis, siis Harimäele tõusul võeti norrakate eestvedamisel ette äraminek suurest grupist. Esimese vahefiniši Matul võitis tšehh Stanislav Rezac. Andes tuli liidrina juba norrakas Anders Myrland, järel eesltased Priit Narusk ja Priit Talves.

Seis esimestel kilomeetritel:

Juba sõidu esimestel kilomeetritel tekkis umbes 10-liikmeline juhtgrupp,milles sõitsid ka FIS Marathon Cup 2007/2008 võitnud Anders Aukland Norrast ning teiseks platseerunud Jerry Ahrlin Rootsist. Ahrlin püüab ühtlasi kaitsta 37. Tartu maratoni võitu.

Otepäält Elvasse kulgeval Tartu maratoni rajal valitseb 5-6kraadine külm, sajab värsket lund, puhub tuul. Maratoni pikem 63 km distants sai stardipaugu.

Stardi eel:

Üritusest ülekannet tegev Eesti Televisioon on väidetavalt talviste olude tõttu ülekandega pisut hädas. Helikopterilt näidatav pilt kiilus pidevalt kinni ning praeguseks on ülekanne järgmise lülituseni peatatud.

Rajal võistluste kulgu jälgiva Tartu Postimehe spordireporteri Tiit Reinarti sõnul on meeleolu stardis ülev. Nagu tavaks, läks rajale kostümeeritud osalejaid. Teiste seas talveunest ärganud mesilased ja vastne USA president Barack Obama.

Maratoni peakorraldaja Indrek Kelk ütles Eesti Televisiooni vahendusel, et eile hommikul alanud lumesadu on rajameistri pea ilmselt halliks ajanud. Värsket lund tuleb veel praegugi. Samas on see andnud lisasentimeetreid raja nendele osadele, mis lume vähesuse tõttu olid kriitilisemas seisus.

Rajale läheb täna kokku ligi 5200 suusatajat. Enamik valis pikema distantsi kasuks, ent on ka lühemale, 32 km rajale minejaid on üle 1200. Lühem distants stardib kell 12 Arula teeristist.

Baltikumi suurimat suusamaratoni kantakse üle kokku viies riigis ja hinnanguliselt jõuab see ligi 6 miljoni inimeseni.

Lisaks kodumaale jõuab ETV otseülekanne Rootsi, Norra, Soome ning Ukraina kanalitesse. Ükski siinne maraton ei ole varem nii laia tähelepanu pälvinud.

Klubi Tartu Maraton juhatuse esimehe Indrek Kelgu sõnul on välismaalaste huvi siin võistlemise vastu suur.

Võistluste reaalajas jälgimiseks on maratoni korraldajad 11 võistlejale kaasa andnud sidevahendid, mille abil nende distantsil edenemist jälgida saab. Favoriitide sõitu saab jälgida siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles