Kohvikud vajavad suvel pea poole enam töötajaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klientidele Caesari salatit viinud Suudlevate Tudengite ettekandjaõpilane Carmen Kutan peab ettekandja ametit heaks suvetööks, mis ei murra konti, kuigi jalad õhtuks tulitavad.
Klientidele Caesari salatit viinud Suudlevate Tudengite ettekandjaõpilane Carmen Kutan peab ettekandja ametit heaks suvetööks, mis ei murra konti, kuigi jalad õhtuks tulitavad. Foto: Sille Annuk

Juba aasta hakul, kui väljas kärkis veel pakane, otsis osa söögikohti suvehooajaks ettekandjaid ja kokkasid, sest suvel suureneb kohvikute tööjõuvajadus peaaegu poole võrra ning eriti kööki on töötajaid leida paras katsumus.  

«Otsinguid tuleb alustada varakult, sest noori töötahtega inimesi pole väga palju või nad on kõik juba kusagil tööl,» ütles kohvikute Suudlevad Tudengid ja Sõprade Juures tegevjuht Kertu Pehlak. «Meie hakkasime juba jaanuaris otsima ja praeguseks on uueks hooajaks inimesed olemas.»

Söögikohad Suudlevad Tudengid ja Sõprade Juures vajavad suvekuudeks oma 250-kohalise õuekohviku teenindamiseks Pehlaku sõnul juurde kümmet ettekandjat ja kuni viit kokka lisaks praegusele 15 ettekandjale ja kümnele kokale.

Raskusi kokkadega

Toitlustusettevõtja Joel Ostrati sõnul võtab Truffe suveks juurde viis-kuus, Meat Market neli-viis ja Werner kaks ettekandjat.

Teenindajate leidmisega Ostrati sõnul raskusi pole – tahtjaid tuli märtsis avaldatud kuulutuse peale viis korda rohkem, kui on kohti. Tõsi, neist pooled praakis Ostrat kohe välja.

«Kandideerib igasuguseid inimesi, aga viis-kuus teravamat kriiti leiab ikka üles. Kindlasti aitab meil töötajate leidmisele kaasa ka söögikohtade hea maine,» lisas ta.

Suudlevad Tudengid ja Sõprade Juures eelistavad kas või väikese kogemusega teenindajaid, kuid Ostrat tahab oma söögikohtade jaoks inimesi pigem ise välja koolitada. «Töötajaid valin inimese tüübi järgi ja mis vaja, selle õpetame ise selgeks – veinikoolitused, kohvikoolitused, maja reeglid, teenindamine ja nii edasi,» rääkis ta.

Väga raske on Ostrati sõnul aga leida suveks abijõudu kööki, sest kokaks ei saa võtta tudengit, vaid tal peab olema juba kogemusi. «Ma tahan, et kokk oleks nagu kunstnik, kes tajub trende ja fännab oma tööd. Sööklakoka leiaks veel, aga mul on vaja enamat,» rääkis Ostrat.

Praegu on Truffe leidnud suveks abikokkasid Tartu kutsehariduskeskuses kokaks õppijate seast, kes on käinud varem ettevõttes praktikal.

Raekoja platsilt pisut eemale jäävad, väiksema tänavakohvikuga söögikohad, näiteks Crepp ja Kolme Ahvi pubi, vajavad kohtade omaniku Priit Palgi sõnul suvel juurde kahte-kolme ettekandjat. Vilde võtab selle juhataja Priit Reimani sõnul juurde kolm-neli ettekandjat.

Kokkasid kumbki toitlustusettevõtja suveks juurde ei vaja. «Ei saa öelda, et meil oleks suvel tunduvalt vaiksem kui Raekoja platsi kohvikutes, aga töötajaid pole lihtsalt nii palju vaja,» lausus Priit Rei­man.
 
Üksteiselt ülevõtmine

Söögikohtade pidajad nendivad, et suvehooaja hakul sagenevad ka töötajate liikumised konkureerivate söögikohtade vahel.

«Pidevalt käivad jutud, keda kuhu jälle üle kutsuti, aga meie töötajaskond on püsinud praegu üsna stabiilne. Ptüi, ptüi, ptüi,» ütles söögikohtade Suudlevad Tudengid ja Sõprade Juures tegevjuht Kertu Pehlak.

Toitlustusettevõtja Joel Ostrat möönis, et teda on süüdistatud konkurentidelt töötajate ülemeelitamises.

«Aga ma võin käsi südamel öelda, et ma pole kunagi läinud ise konkurendi töötajale visiitkaarti kätte pistma,» ütles Ostrat ja lisas: «Jah, teistest söögikohtadest on meile üle tuldud, aga kuulutuste peale. Ma ei saa seda pahaks panna, kui inimene ütleb, et talle meie restoran väga meeldib ja ta tahab töökohta vahetada. Kui inimene tuleb omal algatusel, pole see ülemeelitamine.»

Ettekandjatena saavad Vilde juhataja Priit Reimani sõnul suvehooajal kohvikutes enamasti tööd täisealised gümnasistid ning tudengid, kes eelistavadki ajutist tööd.  

Õpilase silti rinnal kannab ka teist nädalat söögikohas Suudlevad Tudengid praktikal ning suvehoojaks samasse tööle jääv 20-aastane Carmen Kutan. «Mulle see töö meeldib. Alguses oli raske, jalad olid õhtuks väga väsinud, aga sellega harjub kiiresti ära,» lausus Kutan, kes õpib Tartu kutsehariduskeskuses kolmandal kursusel toitlustusteenindust.

Esimeste tööpäevadega on ta ka selgeks saanud, et ettekandja parim abiline on hea mälu. «Kui pea on hea ja asjad püsivad meeles, on see töö lihtne,» lausus ta ning ruttas viima klientidele Caesari salatit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles