Peatsed tippspetsialistid on tööks küpsed

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevased sekretärid Ingra Küngas (paremal) ja Sandra Õnne tõid kutsemeisterlikkuse võistluselt kaksikvõidu.
Tulevased sekretärid Ingra Küngas (paremal) ja Sandra Õnne tõid kutsemeisterlikkuse võistluselt kaksikvõidu. Foto: Sille Annuk

Ingra Küngas ja Sandra Õnne ei kavatse kunagi hakata tööle ülemuse juures, kes peab sekretäri peamisteks ülesanneteks dokumentide paljundamist või kohvikeetmist.

«Eks sellega on nagu iga tööga,» rääkis Õnne. «Tahad ikka mingit vastutust, ennast vajalikuna tunda.»

Tartu kutsehariduskeskuse teise kursuse neiud on sekretäritööd õppinud kaks aastat ning nüüd on ka kutsemeisterlikkuse võistlusel pärjatud. Ingra Küngas sai Haapsalus toimunud võistlusel esikoha ja Sandra Õnne kohe tema järel teise.

Samal ajal ja samas kohas oli ka raamatupidajate võistlus ning sealtki tõi nende koolikaaslane Triin Siim  võidu.

Sekretäride võistlusel pandi üle Eesti kokku tulnud võistlejad proovile mitmesuguste ülesannetega. Kõige keerulisemaks pidasid Küngas ja Õnne just testi, kus oli 25 küsimust ning lahendamiseks 20 minutit. Kui vastust ei teadnud, ei jäänud ka väljamõtlemiseks aega.

Sellega kontrolliti tulevaste sekretäride teadmisi, mis puudutasid näiteks eetikat, dokumendihaldust, õigust ja majandust.

Kõige lihtsam tundus raske situatsiooni lahendamine, kus tuli viie minuti jooksul aidata hädas kolleegi, keda mängis näitleja. Küngas rääkis, et situatsioon oli tegelikkusest raskem, sest päriselus lahendad küsimuse ja sellega on kõik, näitleja leiutas aga järjest uusi probleeme, millega tuli hakkama saada.

Kolmanda ülesandena pidid neiud parandama vead eestikeelses tekstis.

Ootamatu valik

«Ma ei arvanud kunagi, et hakkan seda tööd tegema,» muigas Triin Siim, kes sai Haapsalus raamatupidajate võistlusel 410 punkti võimalikust 412st.

Neiu rääkis, et tema ema oli kunagi raamatupidaja ning siis kuulis ta pidevalt, kui halb töö see on. Siis aga tuli masu, vallandatud inimesed hakkasid ärisid tegema ning arvepidaja töö tundus järjest parem ja praktilisem.

Praegu õpib neiu kutsehariduskeskuses teisel kursusel, lõpetab kevadel ning tunneb, et tegi igatahes õige valiku – raamatupidamistöö tundub mitte ainult kasulik, vaid ka väga põnev.

Siim arvas, et võib-olla ongi tema võidu taga see, et sügav huvi on pannud teda süvenema asjadesse, millest teised ehk vaid kergelt üle libisevad.

Kuna ta osales võistlusel teist korda, oskas ta kahe aasta ülesandeid hinnata ning tema arvates oli eelmisel aastal tunduvalt keerulisem. Siis oli tema tulemus kusagil keskel, kuid võitjal jäi maksimumpunktidest puudu mitte mõni, vaid mõnikümmend.

Otsivad tööd

Ehkki võistlustulemused olid head, ei olnud Triin Siim ega Sandra Õnne kindlad, et neil õnnestuks pärast kooli lõppu ka töökoht leida. Siim rääkis, et praegu teeb ta haltuurat, aga nii palju, kui ta on vaadanud kuulutusi, suurt valikut ei ole. Pealegi on palju kvalifitseeritud raamatupidajaid, kes tööd otsivad.

Õnne loodab, et ehk õnnestub Tartus ikka midagi leida ja ta ei pea kolima töö pärast Tallinna, kus on valik suurem.

Ingra Küngas aga ütles, et temale on juba tööpakkumisi tehtud. Üheks potentsiaalseks palkajaks oleks endine praktikakoht, teiseks tuntud advokaadibüroo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles