Inspektsioon: jäärajasõitu tegema minnes veenduge selle seaduslikkuses

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läbi jää vajunud auto väljatõmbamine Keeri Karijärve looduskaitsealal.
Läbi jää vajunud auto väljatõmbamine Keeri Karijärve looduskaitsealal. Foto: Keskkonnainspektsioon

Keskkonnainspektsioon manitseb veekogude jääle kippuvaid sõidukijuhte, et sugugi mitte alati ei ole nende tegevus kehtivate seadustega kooskõlas. Eriti puudutab see kaitsealuseid järvi, mille jääle mootorsõidukiga reeglina üldse sõita ei tohi.


Politseil ja keskkonnainspektsioonil tuleb tihti tegeleda selliste sõidukijuhtidega, kes jääsõitu harrastama minnes kas teadmatusest või pahatahtlikult rikuvad seadusesätteid, mis sellist tegevust reguleerivad, tõdes keskkonnainspektsiooni Lõuna regiooni keskkonnakaitse juhtivinspektor Jane Türbsal-Trolla.



Tema sõnul tuleks meelde jätta paar lihtsat reeglit, et kenasti seaduse raamesse jääda. Esmalt muidugi seda, et kaitsealal asuva veekogu jääl on liikumine mootorsõidukiga keelatud, kui selliseks tegevuseks ei ole väljastatud kaitseala valitseja eriluba.



Kui nimetatud luba on olemas, tuleb muidugi meeles pidada, et kaldalt tohib jääle sõita vaid mööda mootorsõidukitega liiklemiseks ette nähtud teed.



Mootorsõidukiga võib liigelda neil avalikult kasutatavatel veekogudel, kus kohalik omavalitsus või maavanem ei ole seda keelanud. Küll aga ei tohi jääpinda reostada kemikaalide ega muude ohtlike ainetega, samuti jäätmetega.



Samas tuleb jääkattele sõitma minnes lähtuda looduskaitseseaduses sätestatud ranna ja kalda piiranguvööndist, mis keelab sõitmise väljaspool selleks ette nähtud teid ja radu.



Türbsal-Trolla sõnul kuuluvad jäävad ranna ja kalda piiranguvööndi alale ka jõgede üleujutusalad, mis talvistes oludes on jääkattega kaetud.



Eraomandis oleva veekogu jääle tohib minna sõitma vaid selle omaniku loal ja arvestades taas ranna ja kalda piiranguvööndi sätteid.



Viimaste sätete rikkumise puhul näeb looduskaitseseadus ette kuni 18 000 krooni suuruse rahatrahvi. Sama suur maksimaalne trahvisumma on ette nähtud kaitsealadel kaitsenõuete rikkumiste, nagu näiteks ilma kaitseala valitseja loata veekogu jääl sõitmise eest.



Türbsal-Trolla lisas veel, et veekogu jääl sõidukiga sõitmine on alati potentsiaalselt ohtlik nii sõidukites viibijatele kui looduskeskkonnale. «Soovitame enne jääsõidule minekut teha kaalutletud otsus, et vältida traagilisi tagajärgi ning tegutseda igati seadusekuulekalt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles