Härma kooli puud jäävad alles

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arborist Valdek Tagel uuris möödunud nädalal läbi kõik Härma kooli hoovis kasvavad puud.
Arborist Valdek Tagel uuris möödunud nädalal läbi kõik Härma kooli hoovis kasvavad puud. Foto: Margus Ansu

Miina Härma gümnaasiumi hoovis kasvavate puude uuringu esialgsed tulemused näitasid, et kardetud juuremädanikku puudel peaaegu ei esine ning ohutuse tagamiseks tuleb maha võtta ainult üks suurem pärnapuu.

Möödunud nädalal puude puurimise lõpetanud OÜ Tormolen arboristi Valdek Tageli sõnul vaatas ta paari nädalaga läbi üle saja 60–80-aastase puu ning esialgsed uuringutulemused midagi hullu ei näidanud.

«Praeguse seisuga ütleks, et seal on ainult üks pärn, mille võiks profülaktika mõttes maha võtta. Ta on teistest ka äbarikum ja kuidagi kängu jäänud, aga teised on täitsa elus,» lausus Tagel.

Siiski ei saanud Tagel anda uuringuga täielikku garantiid, et teistel puudel pole juuremädanikku. «Kõige kurvem on, et resistograaf näitab, kas tüves on mädanik. Aga ta ei näita juurte kohta, sest mina saan mõõta ainult juurekaela pealt,» ütles ta.

Juuri polnudki

Ka möödunud sügisel murdunud puu oli tema sõnul väliselt väga heas seisus. «Keegi poleks öelnud, et mädanik on sees, aga juuri tal peaaegu polnudki,» selgitas Tagel ning lisas, et kõige suuremas ohus on need puud, mis jäävad kooli hoovi kulgeva sissesõidutee äärde.

«Seda teed kasutavad kõik kooli teenindavad sõidukid ja seal on pinnas väga ära trambitud. Aga pärna juured ei kannata seda. Nad tahavad hapnikku ja vett, ja kui nad seda ei saa, tekibki mädanik,» selgitas Tagel.

Vastus kuu lõpuks

Peale pärnade on kooli hoovis veel mõned lehised, pihlakad ja kaks suurt tamme. Viimased on arboristi sõnul väga heas seisus. Tagel annab puudele lõpliku hinnangu selle kuu lõpus.

Härma gümnaasium otsustas puude seisukorda uurima hakata pärast seda, kui läinud sügisel prantsatas suure tuulega maha kõnnitee ääres kasvav pärn. «Puu kukkus EÜSi aeda ja lõhkus ka aia ära,» rääkis gümnaasiumi direktor Ene Tann­berg.

Linn eraldas jaanuaris Härma gümnaasiumile puude seisundi hindamiseks 1016 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles