Tartu kuulsad lapskurjategijad seisid kohtu ees

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil kohus Tartu lapsvaraste üle. Et tegu on alaealistega, ei luba kohus süüaluste nägusid ajakirjanduses eksponeerida.
Pildil kohus Tartu lapsvaraste üle. Et tegu on alaealistega, ei luba kohus süüaluste nägusid ajakirjanduses eksponeerida. Foto: Sille Annuk

Tartu maakohus tunnistas täna kokkuleppemenetluses üheksa isikut vanuses 15–23 süüdi vargustes, vargusekatsetes ning süüteo toimepanemise tulemusena saadud vara hoidmises ja turustamises. Üks isik tunnistati süüdi ka ähvardamises ja kehalises väärkohtlemises. Neli süüdistatavat on alaealised.

Vastavalt kohtukokkuleppele mõisteti süüdistatavatele nii tingimisi kui reaalsed vangistused. Raskemini karistati nelja noormeest, kes toodi istungile eeluurimisvanglast.

Noorukid, kellest osa täisealised ning osa alaealised, hakkasid kohtusaali saabunud foto- ja telekaameraid nähes esmalt protestima, et miks nii. Kui neile selgitati, et otsuse väljakuulutamine on avalik, hakkasid nad käituma üleolevalt ja provotseerivalt. Kohtuotsuse ettelugemise ajal nad vaid irvitasid ning ajasid üksteisega juttu. Kohtunikul tuli neid korduvalt korrale kutsuda ning panna neid üksteisest eraldi istuma.

Kohtunik Rutt Teeveer mõistis neljale süüdistatavale tingimisi vangistused, mis ulatusid kahest kuust 18 kuu pikkuse katseajaga kuni ühe aasta ja nelja kuuni kolmeaastase katseajaga. Kolmele süüdistatavale mõisteti aga osaliselt või täielikult reaalne vangistus.

Üks 17aastane süüdistatav peab talle mõistetud kahe aasta ja kuue kuu pikkusest vangistusest kohe ära kandma kuus kuud. Ülejäänud vangistus mõisteti talle kolmeaastase katseajaga.

Reaalsed vangistused peavad kandma ka 15- ja 17-aastane süüdistatav, kellest esimesele mõisteti ühe aasta ja seitsme kuu pikkune vangistus ning teisele kaheaastane vangistus.

Süüdistatavad või nende seaduslikud esindajad peavad lisaks tasuma ka kriminaalmenetluse kulud alates 100 eurost kuni 635 euroni. Samuti mõisteti kriminaalasjas kannatanute kasuks välja kokku ligi 26 000 eurot.

Süüdistavate seas on nii eelnevalt kriminaalkorras karistamata isikuid kui ka varem ühel kuni neljal korral karistatuid.

Vargustes ja vargusekatsetes süüdistuse saanud noormeeste puhul on kokku leidnud tõendamist 53 sündmust. Vargusi pandi toime Tartus ja Alatskivi vallas ajavahemikus 2011. aasta septembrist kuni selle aasta aprillini. Kuritegusid pandi toime kas üksi või grupis.

Osa vargustest pandi toime eluruumidest. «Eramusse või korterisse siseneti peamiselt kas avatud või tuulutusasendis olnud akna kaudu, mõnikord tungiti sisse rõduukse kaudu,» kommenteeris kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Margit Pärn.

Prokuratuuri kinnitusel varastasid noored kõike, mis ette sattus: ehteid, elektroonikaseadmeid, olmetehnikat. Varastatud asju üritati kohe maha müüa. Vahel kasutati selleks naistuttavaid. Süüdistuse kohaselt kohtu ette astuvad naised hoidsid ja turustasid mitmel korral varastatud ehteid.

Osa vargustest on toime pandud garaažist, kuurist või keldriboksist, kust on varastatud muruniiduk, jalgrattaid, tööriistu. «Lisaks sellele on tõendamist leidnud fakt, et kaks süüdistatavat varastasid eelmise aasta septembris Alatskivil asuva maja hoovis seisnud mootorratta väärtusega 3500 eurot,» märkis prokuröri abi.

Samuti süüdistati noormehi varguste toimepanemises sõidukitest. «Autodesse tungiti sisse peamiselt aknaklaasi lõhkumise teel. Vargus pandi vahel toime ka siis, kui väljast oli näha, et autosalongis on mingeid asju, kuigi lõpuni ei olnud arusaadav, millega täpsemalt tegemist on. Näiteks varastati ühest autost kuus õhupalli,» lisas Pärn.

Tänane kohtuotsus on vaidlustatav 15 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles