Alar Karis: kärbe ei vähenda õppekohtade arvu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Karis.
Alar Karis. Foto: Margus Ansu.

Tartu Ülikooli rektori Alar Karise kinnitusel raskendab riiklikus koolitustellimuses õppekoha baasmaksumuse vähendamine kolme protsendi võrra küll ülikoolide olukorda, ent vähemasti Tartu Ülikoolis see riiklike kohtade arvu vähenemist kaasa ei too.

«Eks me peame puudujäävad ressursid leidma ülikooli seest,» sõnas Karis ning lisas, et laenu ülikool vähendatud summade kompenseerimiseks kindlasti võtta ei kavatse.

Kui kolmapäevaõhtusel valitsuse kabinetiistungil vaieldi Postimees.ee andmetel esialgne seitsmeprotsendiline baasfinantseerimise kärbe nulli tagasi, siis neljapäeva hommikul otsustati riikliku koolitustellimuse rahadest 37 miljonit siiski maha võtta. See oli osa IRLi panusest selleks, et katta kolmapäeva õhtul eelarvesse jäänud 270-miljoniline miinus.

Nii kooskõlastaski haridusminister Tõnis Lukas enne neljapäevast valitsuse kabinetiistungit Karise kui rektorite nõukogu esimehega 37-miljonilise kärpe.

Karise hinnangul on ülikoolid erinevad ning ka kolmeprotsendiline õpperahade vähenemine mõjub eri ülikoolidele erinevalt, ent kokkuvõttes Eesti kõrgkoolide õppe- ja teaduse kvaliteet siiski kannatavad.

«Paljud ehk ei tunneta ülikoolide tähtsust ja rolli ühiskonnas, ent see on selgelt olemas. Raha vähendamine selles valdkonnas mõjub igale riigile kokkuvõttes kahjulikult.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles