Filmiaasta suurpeol kõlab laule tuntud linateostest

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rosta Akende kitarrist Viktor Vassiljev kirjutas laulja Peeter Vol­kons­ki valvsa silma all prooviruumi tagatoas bändikaaslastele paberile «Viimse reliikvia» tunnuslaulu duure.
Rosta Akende kitarrist Viktor Vassiljev kirjutas laulja Peeter Vol­kons­ki valvsa silma all prooviruumi tagatoas bändikaaslastele paberile «Viimse reliikvia» tunnuslaulu duure. Foto: Lauri Kulpsoo

Eesti filmi alguseks loetakse 30. aprilli 1912, kui Tartu elektriteatris Illusion tuli vaatajate ette tartlase Johannes Pääsukese lühikroonika lennuäss Utotškini õhusõidust. Aastapäeval teevad filmindustegelased meie linna rongisõidu.


Ettevalmistused sajanda aastapäeva tähistamiseks algasid pool aastat tagasi ja jätkuvad praegugi paljudes kohtades. On ju 30. aprillil asjakohase tegevusega hõivatud filmindustegelaste kõrval ka näitlejad, telemehed ja -naised, muusikud.

Eesti filmi esimese sajandi ärasaatmiseks ja uue sajandi vastuvõtmiseks on proove teinud ka ansambel Rosta Aknad. Ühel proovipäeval istus bändi kitarrist Viktor Vassiljev prooviruumi tagatoas Tartus Narva mnt 101 ja kirjutas bändikaaslastele paberile filmi «Viimne reliikvia» tunnuslaulu duure.

«Progerokibändile kohaselt sai tuntud laul uue mängulise kondikava,» ütles trummimängija Lauri Kulpsoo. «Laul algab küll tuttavalt, kuid põikab siis hoopis ansambli Cream hiti «Sunshine of your life» riffide peale ning pöörab seejärel tagasi filmilaulu põhiteema juurde nii valsi-, tango- kui ka pungivõtmes.»

Õige varsti pärast Rosta Akende lahkumist hakkas sealsamas proovi tegema ansambel Tartu Popi ja Roki Instituut, kus mängib ka Kulpsoo.

Cinamonis ja Dorpatis

Mõlemad bändid tulevad kuulajate ette eeloleval esmaspäeval eesti filmi sajandipeol, mis toimub Cinamoni kinos ja Dorpati konverentsikeskuses. Lavastajateks on René Vilbre, Jaak Kilmi ja Andres Keil.

«Need, kes on ise saalis, saavad osa päris peoatmosfäärist,» ütles Kilmi. «Kohal on väga tuntud nimed ja näod. Sellisele sündmusele ei jäta tulemata ükski inimene, kellele film on kallis ja oluline.»

Peol jagatakse välja eesti filmi sajandiauhind üheksas kategoorias. «Krooniks on rahva enim armastatud mängufilmi väljakuulutamine,» ütles Kilmi. «Auhinna peaks üle andma härra president isiklikult.»

Tseremooniameistriteks on Ott Sepp ja Märt Avandi. Nad on sellel õhtul teleekraanil, saalis suurel ekraanil ja ka vaatajate ees laval. «Tseremoonia ajal esilinastuvad klipid võiksid hittideks kujuneda aastateks,» lisas Kilmi.

Rosta Aknad eesotsas Peeter Volkonskiga ning koos külalissolistide Hannaliisa Uusma ja Tõnis Mäega esitavad muu hulgas eesti filmide meloodiaid. Pärast pidulikku osa jätkub pidu vabamas õhkkonnas. Esineb Tartu Popi ja Roki Instituut, diskot teevad Tristan Priimägi ja Rain Tolk.

Pilet maksab 65 eurot

Filmipeo pilet maksab 65 eurot. Miks nii palju?

«Hinna sisse on arvestatud tervitusjook, suupisted ja vein, on palju head meelelahutust,» ütles filmiaasta üks korraldajaid Katrin Maimik. «Vabamüügis on ainult 200 piletit. Et sellist pidu saab pidada ainult üks kord sajandis, siis on piisavalt palju neid, kes tahavad sellest osa saada.»

Peolisi pealinnast sõidutab mittetulunduslik projekt «Kinorong Tallinn-Tartu-Tallinn».

Filmipäev 30. aprillil
• Kell 13 saabub Tartu vaksalisse kinorong, mis on alustanud sõitu Tallinnast kell 9.
• Raudteejaamast liigub rongkäik ERMi näitusemajja, kus on muu hulgas postmargi «Eesti film 100» ja esimese päeva ümbriku esitlus.
• Kell 15 algab pidulik koosolek Tartu Ülikooli aulas.
• Kell 18.30 avatakse sissepääs peopaika Dorpati konverentsikeskuses.
• Kell 19 algab ETV «Ringvaate» juubelipuhune erisaade ja seejärel otseülekanne Dorpatist.
• Kell 23.30 filmiaasta volbriöine tuleskulptuur Emajõel.
• Kell 24 algab kinorongi tagasisõit Tallinna.
Allikas: www.ef100.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles