Kuidas on arenenud ja peaks arenema Tartu Ülikool? Vastab Jaan Ginter

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli professor Jaan Ginter.
Tartu Ülikooli professor Jaan Ginter. Foto: Margus Ansu

Tartu Postimees esitas ülikooli töötajatele enne rektorivalimisi kaks küsimust.

Vastab kriminoloogiaprofessor Jaan Ginter

Kas Tartu Ülikool on viimase viie aasta jooksul piisavalt arenenud, et anda tänapäeva nõuetele vastavat konkurentsivõimelist haridust, või peab ta oma positsiooni ja maine parandamiseks veel kõvasti pingutama?

Kahtlemata on Tartu Ülikool viimase viie aasta jooksul oluliselt arenenud ning annab tõesti tänapäeva nõuetele vastavat konkurentsivõimelist haridust. Aga see ei tähenda, et me võiks situatsiooniga rahul olla.

Meil on kindlasti vaja oma taseme tõstmiseks veel kõvasti pingutada. Kõik teised kõrval arenevad ja on tõsi, nagu öeldakse: selleks, et paigal püsida, tuleb kogu aeg järjest kõvema tempoga joosta.

Mida peaks tegema mai lõpus valitav uus rektor, et Tartu Ülikoolist saadav haridus ja siin tehtav teadustöö oleks veelgi parem ja tähelepanuväärne kogu Euroopas?

Uuel rektoril seisab ees väga keeruline ametiaeg. Tal on vaja saavutada:
• et ebastabiilsus Eesti kõrghariduspoliitikas ei ärgitaks veelgi suuremat osa meie kahanevast gümnaasiumilõpetajate hulgast oma haridusteed ja tulevast töökohta välisriikidesse planeerima;
• et ülikooli uued juhtimisorganid, nõukogu ja senat, efektiivselt tööle hakkaksid;
• et kõrghariduse reform ei tekitaks olukorda, kus akadeemilist erialadevahelist koostööd hakkaks pärssima teaduskondadevaheline ja teaduskondade sees õppekavadevaheline võitlus oma rahapoti pärast tulevase ülikooli tulemuslepingu järgi laekuva raha jagamisel;
• et uue kavandatud struktuuri- ja juhtimisreformiga ärevile aetud akadeemiline pere saaks edukalt keskenduda eelkõige teadusele ja õpetamisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles