Tänavakunstnikud tungisid galeriisse

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward von Lõngus ehk EvL on täitnud oma töödega Y-galerii ühe ruumi seinad ning kasutanud ka põrandat ja lage. Nurgas on kümnete kaupa värvipurke.
Edward von Lõngus ehk EvL on täitnud oma töödega Y-galerii ühe ruumi seinad ning kasutanud ka põrandat ja lage. Nurgas on kümnete kaupa värvipurke. Foto: Margus Ansu

Tänavakunstnikud on tartlasi harjutanud oma loomingut nägema enamasti lageda taeva all või pisut varjulisemates kohtades, näiteks Vabaduse silla all. Harjumatu on näha nende töid näituseruumis.

Y-galeriis avatud väljapanek annab ülevaate oma ala tipptegijate loomingust, mida saab vaadata põhiliselt Tallinnas ja Tartus. Eri linnaosadesse trafarettide abil või vaba käega kantud maalingud, mis tekitavad kaaslinlastes kergesti ärritust, on nüüd üheskoos võlvlaega näituseruumides.

Tallinlased ja tartlased

Väljapanekus ilmnevad seal oma töödega osalevate tänavakunstnike ja rühmitiste stiililised erinevused ja taotlused selgemalt kui tänavapildis. Selgub, et iga värvipurgiga suhistaja ei olegi sodija. Mõned neist on loojad, kes suudavad tekitada kunstilist elamust ja olla kõnekad aktuaalsetel teemadel kaasa rääkides.

Näituse kuraator on Marika Agu, kes tunneb tänavakunsti nii uurija kui ka praktikuna. Väljapaneku osalejate kohta on tal öelda alljärgnevat.

Multistability on Tallinna kolmepealine rühmitis, kes loob põhiliselt karaktereid ning on seda mullu kevadel teinud ka Tartus Võru tänavas.

Hypnobooster koos oma tubli abilise KLRiga on maalinud Tallinna tänavatele üksikuid töömahukaid teoseid. Hypnobooster tegutseb ka muusikuna ja avaldas äsja debüütalbumi.

Pintsel on samuti Tallinnast pärit tänavakunstnik, kes on katnud lagunevaid lobudikke ja elektrikappe lopsaka värvitiheda pintsliga.

«Pintsel seinal rõhutab oma praktilist külge – täitkem seinad värviga!» märkis kuraator.

Trafarett-tehnika meistrid

MinajaLydia on Tartu trafarett-tehnika meister. Ta armastab oma nime jäädvustada eri kodeeringutes, nagu Braille kiri ja morse, ning on kasutusele võtmas ka QR- ehk säbrukoodi.

EvL ehk Edward von Lõngus on samuti tartlane, kes valdab hästi trafarett-tehnikat. Tema loomingus saab kuraatori sõnul eristada temaatiliselt kahte liini, millest üks kujutab mängumaailma reaalsust ning teine keskendub ühiskondlike valupunktide esiletoomisele. EvLi üks töö on ilmunud ka Sirbi esiküljel.

Näitust «Eesti tänavakunstnikud» saab vaadata 27. aprillini.

Y-galeriis
• Y-galeriis (Küütri 2) on avatud näitus «Eesti tänavakunstnikud».
• Näituse kuraator on Marika Agu.
• Osalevad Multistability, Hyp­nobooster & KLR, Minaja­Lydia, Pintsel ja EvL.
Allikas: Y-galerii

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles