Kirjandusmuuseumil valmis uus digitaalarhiiv

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjandusmuuseum.
Kirjandusmuuseum. Foto: Ove Maidla.

Kirjandusmuuseumis on kaks aastat väldanud projekti «Eesti trükise punase raamatu ja eesti kultuuri käsikirjaliste alliktekstide säilivuse ja kättesaadavuse tagamine» tulemusena valmis uus digitaalarhiiv. See on mõeldud eesti rahvaluule ja kultuuriloo huvilistele ning asub veebiaadressil kivike.kirmus.ee.

Kivike on kirjandusmuuseumi arhiivide ühine andmebaas. Sealsamas säilitatakse ja tehakse nähtavaks väärtuslike materjalide digitaalseid koopiaid.

Projektijuhi Kadri Tüüri sõnul digiteeriti Kivikesse Eesti rahvusraamatukogus enam kui 1300 Eesti trükise punase raamatu nimekirjadesse kuuluvat haruldast trükist. Tartu Ülikooli raamatukogus digiteeriti tervikuna Jakob Hurda rahvaluulekogu jpm.

«Kivike võimaldab uurijatele ligipääsu PDF-failidele ja võrgus lehitsemiseks sobivatele JPG-failidele,» märkis Tüür. «Vastavalt iga arhiivi kasutustingimustele võib uurijatel olla vaja failide vaatamiseks Kivikesse siseneda ID-kaardiga. Säilikute kirjeldusi saab lehitseda ka ilma sisse logimata.»

Kivike täieneb päevast päeva. Järgmise suure etapina digitaalarhiivi arendamisel on kirjandusmuuseumil kavas helikogu arendustööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles