Talgulised alustavad kevadist suurpuhastust

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Supilinna koristustalgud.
Supilinna koristustalgud. Foto: Kristjan Teedema

Supilinna rahvas ja Rebase paadisadama kasutajad rookisid juba neljapäeva õhtupoolikul oma õuealuse puhtaks. Esmaspäeval saavad ülikoolilinna kevadisel suurpuhastusel kaasa lüüa kõik soovijad.

Tartus viieteistkümnendat aastat korraldatav linna heakorrakampaania kestab seekord 23. aprillist 6. maini. «Prügised kohad on kirja pandud ja jõukohast tööd jätkub kõigile tegijatele,» kinnitas Tartu linnavalitsuse haljastus- ja puhastusteenistuse juhataja Madis Tammeorg.

Talguliste ootel on üle linna 63 kohta, mis tuleb rämpsust puhtaks rookida. Suurem osa neist kohtadest on teada-tuntud salaprügilad, kuhu mõned linlased järjepidevalt oma ülejäägid sokutavad.

Sellised kohad on näiteks Ropka tee pikendusel võsa vahel, Lubja tänavas ja Hiina­linnas.

Prügi taastekib

«Mõni aasta tagasi koristasid talgulised Hiinalinnast küll väga palju prügi ära, aga nüüd on sinna jälle üsna palju uut rämpsu veetud,» märkis Madis Tammeorg. «Kuid pole halba heata: meeldiv on see, et sealsed inimesed tahavad nüüd ka ise oma kodu ümbruse koristamisel kaasa lüüa, suhtumine hakkab muutuma.»

Hea on ka see, et aasta-aastalt jääb tuntud salaprügilates rämpsu vähemaks.

Uus koristamist vajav koht on vanausuliste kalmistu kõrval Jänese tänavas asuv plats, kuhu räpakollid on üsna palju rämpsu kokku vedanud.

Eile ennelõunaks oli ennast kevadisele suurpuhastusele kirja pannud 518 talgulist, kelle hulgas on päris palju vanu tegijaid.

Nagu tavaks, aitavad linna puhtaks rookida ka koolilapsed, näiteks kommertsgümnaasium paneb välja üle saja hakkaja noore.

Supilinna rahvas ja MTÜ Rebase Paadisadam liikmed käärisid eile õhtul käised üles ja tegid oma valdustes linna kevadise suurpuhastusega algust.

Kõik on oodatud

«Talguliste nimekiri pole suletud, kõik on appi oodatud,» ütles Madis Tammeorg. Talgutele võib end kirja panna meiliaadressil Madis.Tamme­org@raad.tartu.ee või telefonil 736 1267 ja 503 7215.

Nagu ikka, hoolitseb linnavalitsus selle eest, et talgulistel oleksid olemas töövahendid ja kehakinnitus. Kui töö tehtud, tehakse kokkuvõtted ja antakse parimatele auhinnad.

Eelmise aasta kevadel käis Tartut koristamas ligi 900 talgulist, kes rookisid linna haljasaladelt ja kinnistutelt 460 kuupmeetrit prügi.

Jõudu tööle!

• Tartu jäätmejaamadesse (Jaama 72c ja Turu 49) saab tasuta anda vanapaberit, vanametalli, pakendijäätmeid, elektroonikaromusid (vanad telerid, külmikud jms), suuremõõtmelisi esemeid (nt vana mööbel) ja ohtlikke jäätmeid. Tasu eest võetakse vastu ka suuri ehitusjäätmeid (vanad aknad, WC-potid jms).

• Kuni 300 kilo aiaprahti (lehed, tükeldatud oksad) saab jäätmejaamades 24. aprillist 15. maini üle anda tasuta. Jäätmejaamad on lahti T–R kl 12–18 ning L ja P kl 10–16.

• Rehve saab tasuta ära anda Jaama 72c jäätmejaamas.

• Tartu korduvkasutuskeskusse (Jaamamõisa 30) võib ära anda mööblit, elektri- ja gaasipliite, pesumasinaid, õmblusmasinaid, terveid nõusid jm koduses majapidamises üle jäänud asju. Keskus on lahti T–R kl 11–18 ning L kl 10–15. Info tel 553 6111.

• Heakorratelefon 1789 ootab kõnesid ja SMSe probleemide kohta linnas (tänavaaugud, katkised liiklusmärgid, valgustid jm). Probleemidest võib teada anda e-kirjaga aadressil 1789@tartu.ee või linna kodulehel.

Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles