Päevatoimetaja:
Richard Särk
Saada vihje

Jõulud poleks jõulud enda küpsetatud ning glasuuritud piparkookideta

Copy
Tänavused piparkoogid küpsetas ja kaunistas Karin Sibula õde Kaie oma perele 8. detsembril.
Tänavused piparkoogid küpsetas ja kaunistas Karin Sibula õde Kaie oma perele 8. detsembril. Foto: Erakogu

Jõuludeks piparkookide küpsetamise ja glasuurimise traditsioon meie perekonnas pärineb 150 aasta tagant. Meie vanaema Elviine Laul (1900–1969) sai piparkookide glasuurimise oskuse oma emalt Ann Tambergilt (1862–1922), kes oli noore neiuna lühikest aega Saaremaal Loona mõisas köögitüdruk olnud.

Lisaks küpsetamisoskusele võttis Ann oma talus kasutusele ka muud mõisast õpitut: eraldi põlled loomade talitamiseks ja köögis toiduvalmistamiseks, pühapäeviti lauakatmine valge linaga, kurkide hapendamine jne. Pühadeks küpsetas ta perele saiu ja kooke (nt kaneeliroosid, rosinast silmadega tainalinnukesed, põimitud tainaribadega moosiplaadisai, puruplaadisai jm), mis olid külarahvale tundmatud. Nende kookide küpsetamine on vanaema ja ema kaudu ka meieni jõudnud.

Oskus emalt tütrele

Tagasi üles