Tartu Ülikooli uus vabade kunstide professor on Sirje Helme

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstiteadlane Sirje Helme
Kunstiteadlane Sirje Helme Foto: Mihkel Maripuu

Tulevaks õppeaastaks (2012/2013) asub Tartu Ülikooli vabade kunstide professori ametisse kunstiajaloolane ja Eesti kunstimuuseumi peadirektor Sirje Helme.

Tartu Ülikooli filosoofiateaduskonna dekaan professor Valter Lang ütles valikut põhjendades, et Helme on Eesti kunstiajaloo üks silmapaistvamaid ja värvikamaid esindajaid. Ta on tuntud nii oma kaalukate kirjutiste poolest Eesti uuema kunsti vallas kui ka kunstieksperdina, ennekõike aga Eesti ühe suurima muuseumi – Eesti kunstimuuseumi – professionaalse juhina.

«Paljuski tänu Sirje Helmele on Eesti kaasaegne kunst selles fookuses, mis on aastate jooksul kindlustanud koha Eesti kultuurilisele eneseteadvusele ja ka rahvusvahelise mainele,» ütles Lang pressiesindaja vahendusel.

Sirje Helme on sündinud 1949. aastal Tallinnas. 1973. aastal lõpetas ta Tartu Ülikooli kunstiajaloolasena. Magistrikraadi kaitses 1995 Eesti kunstiakadeemias, tänaseks on lõpetamisjärgus doktoriväitekiri.

Vabade kunstide kutsutud professori ametikoht on TÜ filosoofiateaduskonnas loodud ülikooli liikmeskonna vaimsuse ja loovuse mitmekülgseks arendamiseks. Professori nimetab rektor ametisse üheks akadeemiliseks aastaks.

Alates 1993. aastast on TÜ vabade kunstide professori ametit pidanud teiste hulgas Hando Runnel, Jüri Arrak, Veljo Tormis, Elmo Nüganen jpt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles