ERR.ee: Valga saab passiivmaja tehnoloogia järgi rajatud lasteaia

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiasäästlike ühiskondlike hoonete ehitus pole Eestis tundmata kunst – Valga lasteaed renoveeritakse passiivmaja standarditele vastavaks.
Energiasäästlike ühiskondlike hoonete ehitus pole Eestis tundmata kunst – Valga lasteaed renoveeritakse passiivmaja standarditele vastavaks. Foto: Taimi Käos

Valgas renoveeritavat lasteaeda hakatakse kütma vaid kahel nädalal aastas ning tavalasteaiaga võrreldes on kütte kokkuhoid 17-kordne; tegu on esimese lasteasutusega Baltimaades, mille rajamisel kasutatakse Euroopa kaasaegseimat, passiivmaja tehnoloogiat.

Võimsad raamid hakkavad hoidma soojapidavaid aknaid ning majale paigaldatakse paks isolatsioonikiht. Radiaatoreid ja põrandakütet lasteaeda ei tule, aga kui on vaja, soojendatakse ventilatsioonisüsteemis sissepuhutavat õhku, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Euroopas on ehitatud juba 6000 passiivmaja. Saksamaal ja Austrias leitakse, et see tehnoloogia sobib just lasteasutustele, sest ökonoomsuse kõrval on see keskkond ka väga tervisesõbralik.

Baltimaades on uusimasse tehnoloogiasse seni suhtutud ettevaatlikult, mistõttu Valga lasteaed on Euroopa Liidu toetatav pilootprojekt. Hoone ehitamine on küll tavalisest kallim, kuid hilisem minimaalne küttekulu peaks suurema investeeringu 5-6 aastaga tagasi teenima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles