Tartu loodusmaja krundil käib lammutus

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lille mäel on umbes nädal aega usinalt töötanud raidurid ja lammutajad, et uue loodusmaja ehitus saaks esimesel võimalusel pihta hakata. Hange ehitaja leidmiseks lõpeb 3. mail.
Lille mäel on umbes nädal aega usinalt töötanud raidurid ja lammutajad, et uue loodusmaja ehitus saaks esimesel võimalusel pihta hakata. Hange ehitaja leidmiseks lõpeb 3. mail. Foto: Margus Ansu

59 aastat on Tartu loodusmaja oodanud päris oma kohta ja nüüd on see pea­aegu olemas. Kui ehitaja otsingud lähevad ladusalt, võiks järgmisel aastal tähistada juubelit juba uues loodusmajas.

Lille mäel noortekeskuse vastas käivad praegu lammutus- ja raietööd, et alustada esimesel võimalusel uue maja ehitusega.

Loodusmaja arhitektuurilahendus valiti välja juba kaks aastat tagasi, kärbetega sündis ehitusprojekt ning veel paar nädalat saavad pakkumisi teha firmad, kes tahaksid kauaoodatud keskuse lõpuks valmis ehitada.

Tartu keskkonnahariduse keskuse juhataja Janika Ruus­maa rääkis, et arhitektide kavatsusest ehitusprojektini jõudmine ei olnudki tegelikult nii valulik, kui pealtnäha tundub. Jah, ühest korrusest tuli tõepoolest loobuda, aga kuna sinna oli kavandatud ruume, mis ei olnud hädavajalikud või mille asemel saab kasutada teistel korrustel olevaid, ei nuteta seda eriti taga.

Uued võimalused

Keskkonnahariduse keskuse alla kuuluvad huvikool Tartu loodusmaja, keskkonnainfopunkt ja täiskasvanutele mõeldud koolituskeskus. Praegu tegutsetakse üüripindadel, kuid maja valmimisel kolitakse Lille mäele ning loodetavasti ei ole ruume juurde rentida enam vaja.

Loodusmaja direktor Kalju Eit rääkis, et uus maja toob hulganisti uusi võimalusi.

Näiteks on sinna projekteeritud suur läbi kahe korruse ulatuv eritasandiline kasvuhoone, kuhu kompost tuleb pargilehtedest ja mille eest hakkavad hoolitsema ideaalis lapsed ise.

Elevil on ta ka maja ümbritseva pargi pärast, millest saab osa loodusmajast ehk kohalikke kooslusi tutvustav keskkond, kus lapsed saavad õppimas käia. Selleks tuleb sinna aga puid juurde istutada.

Tõenäoliselt ei jagu praegu lubatud rahast kogu pargi kordategemiseks, kuid Eit arvas, et enne suuremate toetuste saamist jõuab ehk üht-teist oma jõududega ära teha.

Raha olemas

Raha maja ehitamiseks on olemas, see tuleb peamiselt Keskkonnainvesteeringute Keskuselt (KIK) ning osa maksab linn.

Abilinnapea Raimond Tamm ütles, et praegu võibki viimaseks komistuskiviks maja valmimisel saada see, kui ehitushange peaks minema tunduvalt kallimaks.

KIK lubas juba 2010. aastal anda loodusmaja ehituseks umbes 2,8 miljonit eurot, linna omaosalus on pisut üle 313 000 euro.

Kui ehitajad peaksid küsima tunduvalt rohkem, tuleb projekt uuesti üle vaadata, parimal juhul võiks aga juba paari kuu pärast ehitust alustada ning Janika Ruusmaa lootis, et 2013/2014. kooliaastat alustatakse juba uues majas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles