Päevatoimetaja:
Emily Lieberg

DROONILINN TARTU Küsitluse põhjal toetavad tartlased droonide kasutamist linnavalitsuse igapäevatöös

Copy
Tuleval aastal plaanib Tartu linnavalitsus alustada katsetusi droonide ja tehisintellekti kasutamiseks linnavalitsuse igapäevatöös.
Tuleval aastal plaanib Tartu linnavalitsus alustada katsetusi droonide ja tehisintellekti kasutamiseks linnavalitsuse igapäevatöös. Foto: Kristjan Teedema

2024. aastal valminud küsitluse kohaselt toetavad tartlased droonide kasutamist kohaliku omavalitsuse poolt.

Küsitluses uuriti nii üldist valmisolekut droonide kasutusse võtmise kohta kui ka konkreetseid kasutusvaldkondi. Kõige suuremat toetust leidis droonide kasutamine hädaolukordade lahendamisel, keskkonnaseires ja teadusuuringute koostamisel. Suurt toetust said ka sellised kasutusvaldkonnad nagu ehitustööde ja taristu järelevalve ning julgeolek. Kõige skeptilisemad olid tartlased droonide kasutamises reisijate veo puhul.

Tartu linnavalitsuse projektijuht Jaanus Tamm, et Tartu elanike teadlikkus droonidest on üsna suur.

«Tartlased on avatud sellele, et droonid hakkavad järgnevatel aastatel etendama meie igapäevaelus üha suuremat rolli. Samas peame suurt tähelepanu pöörama turvalisuse ja privaatsuse kindlustamisele. Need on teemad, mis kõnetavad inimesi kõige rohkem,» nentis Tamm.

Vastanud näitasid üles suurt usaldust selle vastu, et kohalikud omavalitsuses kasutavad droone ühiskonna hüvanguks ja elanike heaolu parandamiseks (keskmiselt 4,4 punkti 5st). Kuid uute tehnoloogiatega kaasnevad alati ka uued ohud. Kõige suuremate murekohtadena nimetati kuritegevust, privaatsuse rikkumist ja visuaalset mõju linnaruumile. Õhkutõusmis- ja maandumisaladest toetati tööstuspiirkondi, ärihooneid ja avalike hoonete katuseid. Sobimatuks peetakse kõnniteid, ühistranspordiga seotud kohti, puhkealasid ja elumajapiirkondi.

2025. aastal plaanib Tartu linnavalitsus alustada katsetusi droonide ja tehisintellekti kasutamiseks linnavalitsuse igapäevatöös. Esimesed katsetused kavatsetakse teha ehitustööde järelevalves, mis annab praktilise ülevaate droonide kasutusvõimaluste ja hüvede kohta linnavalitsuse igapäevatöös. Uuringus küsiti ka konkreetselt droonide kasutamise kohta ehitustööde järelevalves ja tulemustest peegeldub, et mõistetakse avaliku drooniteenuse arendamise vajadust, kuid ka sellega seonduvaid probleeme. Põhiliselt ollakse mures isikliku privaatsusega seotu pärast.

Samasugune uuring viidi CityAmi projekti raames sel aastal läbi kuues Euroopa linnas (Gdansk, Hamburg, Helsingi, Riia, Stockholm ja Tartu). Kokku vastas küsimustikule 4661 inimest, neist 153 tartlast. Kõrgema haridustasemega inimesed on Tartus droonide kasutamise suhtes pigem ettevaatlikud ning mehed toetavad uut tehnoloogiat rohkem kui naised. Küsitlusele vastanutest 40 protsenti oli ise varem drooni kasutanud.

Tagasi üles