Päevatoimetaja:
Jens Raavik
(+372) 739 0371

Lõviosa ettevõtluskontode mullusest maksulaekumisest tuli Bolti platvormilt (1)

Copy
Ettevõtluskontot kasutavad täna peaasjalikult toidukullerid ja sõidujuhid.
Ettevõtluskontot kasutavad täna peaasjalikult toidukullerid ja sõidujuhid. Foto: Margus Ansu

Sel sügisel möödub kaks aastat ettevõtluskontode kasutuselevõtust Bolti platvormil, kus see on kujunenud kullerite ja juhtide eelistatud ettevõtlusvormiks. 2023. aastal pärines Bolti platvormilt koguni üle 70 protsenti ettevõtluskontode kaudu riigieelarvesse laekunud maksudest ehk 5,5 miljonit eurot.

Eesti riigile laekus 2023. aastal ettevõtluskontode kaudu maksutulu kokku 7,7 miljonit eurot ning Boltiga seotud ettevõtluskontode maksutulu moodustas sellest 5,5 miljonit eurot. Sellest 3,4 miljonit eurot moodustas juhtide ja kullerite poolt tasutud sotsiaalmaks ja 2,1 miljonit eurot tulumaks.

Ettevõtluskontod on end tõestanud toimiva lahendusena ning on üks põhjustest, miks Eestis on täna väga hea raamistik platvormitööks, märkis Bolti president Jevgeni Kabanov.

«Meil on hea meel, et Bolti platvorm on oluliselt aidanud kaasa ettevõtluskontode populaarsuse kasvule. Näeme, et ettevõtluskonto on oluliselt lihtsustanud mikroettevõtjana tegutsemist, mis on tuhandete inimeste jaoks nende esimene samm ettevõtluses. See annab kindlustunde, et kõik riiklikud maksud on automaatselt arvestatud ja tasutud, riigi vaates on see aga läbipaistev maksude kogumise lahendus,» lisas ta. «Ehkki ettevõtluskontot kasutavad täna peaasjalikult sõidujuhid ja kullerid, on see sobilik ka paljude teiste platvormitööde jaoks ja julgustame seda kasutama.»

Ettevõtluskonto toodi turule viis aastat tagasi LHV panga ning maksu- ja tolliameti koostöös. Tänaseni pakub seda teenust ainsana LHV.

LHV jaepanganduse juhi Annika Goroško sõnul on neil rõõm näha, et ettevõtluskonto leiavad aasta-aastalt üles õiged inimesed, kelle äritegevust see oluliselt lihtsustab.

«Meie soov on olnud alati ettevõtlikke inimesi toetada ja julgustada. Ettevõtluskonto kasutamise aktiivsus näitab, et selliseid inimesi on Eestis palju. Ainuüksi viimase kahe aastaga on avatud üle 15 000 ettevõtluskonto ning platvormimajanduse suurenev tähtsus tööturul viitab sellele, et nõudlus teenuse vastu kasvab jätkuvalt,» ütles Goroško.

Kokku kasutas 2023. aasta lõpu seisuga Eestis ettevõtluskontosid 21 500 inimest. Bolt tegi mullu vähemalt ühe väljamakse üle 14 200 ettevõtluskontole. Võrdluseks: 2022. aastal oli avatud ligi 8500 ettevõtluskontot ja aasta enne seda oli neid 400.

Bolti platvormil saab sõidujuhi või kullerina tegutseda üksnes ettevõtluskonto, OÜ või FIE kaudu. Ettevõtluskontot eelistab täna tulude deklareerimiseks ning sotsiaal- ja pensionimaksete maksmiseks ligi 50 protsenti juhtidest ja 90 protsenti kulleritest. Ligi 50 protsenti juhtidest eelistab OÜ-d, kõige harvem tegutsetakse FIE-na.

Ettevõtluskontodel jagub Eestis kasvuruumi, sest näiteks Eesti arenguseire keskus (2021. aasta uuring) on hinnanud, et igakuiselt teeb Eestis platvormitööd ligi 100 000 inimest. Raporti andmetel tegutsevad platvormitöötajad Eestis sagedamini kullerina (27 protsenti), teevad keerukamat veebipõhist tööd (24 protsenti), osutavad koduseid teenuseid (22 protsenti), sõiduteenust (19 protsenti) või teevad lihtsamat veebipõhist andmetööd (19 protsenti).

Kui ettevõtluskontode puhul arvestatakse tulu- ja sotsiaalmaksu ning tehakse pensioni II samba makseid automaatselt, siis FIE-de ja OÜ-de puhul on reeglid samad nagu kõikides teistes ärivaldkondades. See tähendab, et ettevõtjad vastutavad ise riiklike maksude arvestamise ja tasumise eest ning järelevalvet maksukäitumise üle teostab maksu- ja tolliamet.

Tagasi üles