Päevatoimetaja:
Richard Särk

Aparaaditehase ruumid saavad algava kunstinäituse tõttu kuuks ajaks uue nime

Copy
Järgmise ligi kuu aja jooksul kannavad mitmed Aparaaditehase ruumid uut nime, sest Tartu 2024 korraldab seal rahvusvahelist kunstinäitust «Superorganism».
Järgmise ligi kuu aja jooksul kannavad mitmed Aparaaditehase ruumid uut nime, sest Tartu 2024 korraldab seal rahvusvahelist kunstinäitust «Superorganism». Foto: Sille Annuk

Tänasest kuni 23. novembrini leiab Aparaaditehasest selliste nimedega ruumid nagu Aju, Magu või Närvisüsteem, sest Tartu 2024 võõrustab seal sündmust Superorganism, mis hõlmab rahvusvahelist kunstinäitust, sümpoosioni ja residentuuriraamatu esitlust.

Superorganism on rahvusvaheline näitus, mille on kureerinud Magic Carpets, uurides ühtsuse kontseptsiooni bioloogiliste ja sotsiaalsete süsteemide kaudu. Näitusel osalevad 25 noort kunstnikku 17 riigist, kes tutvustavad fotograafiat, installatsioone, etendusi ja videoid.

Näituse tasuta avaüritused algavad reedel kell 18 Aparaaditehase Armastuse saalis ning korraldajad kutsuvad kõiki neist osa saama.

«Oleme sel nädalal meeskonnaga palju vaeva näinud, et nii mastaapne näitus terviklikult püsti saaks,» rääkis Kaunase Biennaali direktor ning Superorganismi eestvedaja Neringa Kulik. «Meie eesmärk on mõista superorganismi kontseptsiooni olemust ja mõju nii individuaalsele kui ka kollektiivsele eksistentsile.»

Sellest ka näituse nimi, mille mõiste võeti kasutusele rohkem kui sajand tagasi selleks, et kirjeldada ühtse tervikuna toimivaid sotsiaalseid putukakolooniaid. «Tähendus on aga ajas laienenud, hõlmates erinevaid bioloogilisi süsteeme, nagu mesilaspered, korallrahud ja isegi inimkeha oma keerulise mikrobioomiga,» lisas Neringa Kulik.

Programm algab Aparaaditehase Armastuse saalis reede õhtul kell kuus. Avaõhtul on kavas koostööl põhinev vaibakudumise töötuba, aga ka kolm performatiivset ülesastumist: Janko Bozovici, Thomas Durandi ja Pauline Rouet’ kontsert, Gary Markle'i ja Anica Hucki etendus siseõues ning Luca Bitchikashvilli-Lucrezia etendus Armastuse saalis. Õhtu lõpetavad DJd Le Fils du Tourisme & Matso.

Laupäeval, 19. oktoobril peetakse Armastuse saalis ühepäevane sümpoosion ehk teadlaste nõupidamine kolmes vaatuses, kus uuritakse interaktiivsete töötubade, arutelude ja etenduste kaudu «superorganismi» kontseptsiooni eri mõõtmeid. Samuti kutsuvad selles osalejad ka publikut teemale kaasa mõtlema. Lisaks annab laupäeval kell 18.00 kontserdi Gruusia muusik Ben Wheeler ning saab kuulata Thbilisi helimaastikke.

Üritus on nelja-aastase kunstiprojekti Magic Carpets kulminatsioon ja ühendab 17 kultuuriasutust üle Euroopa. Rahvusvaheline kunstinäitus Superorganism on osa Tartu 2024 põhiprogrammist. Tasuta näitus on avatud igal nädalal kolmapäevast laupäevani vahemikus kell 12–18.

Avanädalavahetuse ajakava

Reede, 18. oktoober

18.00 tervitussõnad ja ürituse avamine (Armastuse saal, Aparaaditehas).

19.00 koostööl põhinev vaibakudumise töötuba Fernando P. Ferreira juhendamisel.

19.30 Janko Bozovici, Thomas Durandi ja Pauline Roueti performatiivne kontsert.

20.00 Gary Markle'i ja Anica Hucki etendus (siseõu).

21.00 Luca Bitchikashvilli-Lucrezia etendus (Armastuse saal).

22.00 Superorganismi õhtu.

Laupäev, 19. oktoober

12.00 sümpoosion kolmes vaatuses Armastuse saalis (vajalik eelregistreerimine).

1. vaatus: Lewis Biggs, Karmen Krasić Kožul, Virginija Vitkienė.

2. vaatus: Luca Bitchikashvili, Carmen Brucic, Vaim Sarv, Mia Tamme.

3. vaatus: Alina Manolache, Open Place (Yulia Kostereva ja Yuriy Kruchak), Ben Wheeler.

18.00 Ben Wheeleri kontsert.

12.00–18.00 Koostööl põhinev vaibakudumise töötuba Fernando P. Ferreira juhendamisel.

18.00 helimaastike kuulamine (Sounds of the Valley, Tbilisi).

Rohkem infot leiab ürituse kodulehelt

Tagasi üles