Päevatoimetaja:
Richard Särk

OTSE Vaata laupäeval, kuidas Tartu südames hiiglaslik korsten pauguga põrmu variseb

Copy

Kui kõik laabub plaanipäraselt, muutub laupäeva ennelõunal Tartu kesklinna panoraam, sest lõhkamise teel kukutatakse külili aastakümneid Turu tänava ääres kõrgunud 90-meetrine korsten. Tartu Postimees vahendab seda otseülekandes.

Lõhkamise kavandatavat kellaaega ei ole seni avalikustatud, kuid see peaks jääma ajavahemikku kell 9–12, mil linnavalitsuse loal kehtivad muudatused liikluses. Sel ajal ei ole Turu tänav Sõpruse sillast kuni Aida tänava nurgani läbitav sõidukitega ega jalgsi, bussiliiklus on ümber suunatud. Ka saab olema peatatud veeliiklus Emajõel, sest osaliselt ulatub ohuala teisele poole jõge, Anne kanali äärde.

Tööde ohutsoon on 200 meetrit korstnast arvates. See ala on omakord jagatud kaheks, umbes Lina tänava joonest Sõpruse silla pool ei pea inimesed majadest lahkuma. Teisel pool joont aga peavad seda tegema kõik. Teisisõnu on kavas kortermajade elanikud evakueerida.

Et tavatut sündmust võivad koguneda uudistama sajad tartlased, kavatseb linnavalitsus turvalisuse tagamiseks sulgeda Sõpruse sillal korstnapoolse sõiduraja autoliiklusele.

Väiksematel Karlova tänavatel, kus kulgeb nii autode kui busside ajutine liikumisteekond ehk Aida tänaval lõigus Turu-Aleksandri ning Aleksandri tänaval lõigus Aida-Jõe, keelatakse peatuda ja parkida. Aida-Aleksandri ja Aleksandri-Lina ristmikul asuvad liiklust korraldama reguleerijad.

Korstna piirkonnas kehtib tol hommikul droonilennutamise keeld.

Ohutsoon 19. oktoobril kell 9–12.
Ohutsoon 19. oktoobril kell 9–12. Foto: TPM

Ohuala määramisel arvestatakse lõhketöödega kaasnevaid mõjusid, milleks on maavõnked, müra, kivimi laialipaiskumine, tolmu ja plahvatusgaaside levik. Langemisel võib korsten puruneda mitmeks tükiks, kuid see ei mõjuta langemissuunda ega -trajektoori.

Korsten lõhatakse 15 meetri kõrguselt, kus see on ühtlase diameetriga ning pole avausi, mis võiks mõjutada langemist. Korsten kukub Turu 18 kinnistule loode poole, piki Emajõe kaldajoont.

Varistamise töö on tellinud Turu 18 kinnistule elu- ja ärikvartalit kavandav OÜ Giga Investeeringud ettevõttelt OÜ Emajõeruum, ettevalmistustööd teeb OÜ Valbest, lõhkab Spark & Stone Concept. Ohuala piiramise ja liikluskorralduse eest vastutab AS Forus Security.

Kust oleks Tartus korstna langemist kõige parem ja ohutum jälgida? Üks selliseid paiku on Anne kanali rand. Selge on, et hea vaade avaneb ka Sõpruse sillalt, mis on väljaspool ohuala. Sama kehtib Turusilla kohta, ent seal varjavad korstna alumist osa kaldaäärsed puud.

Tartu Postimees jäädvustab korstna kukutamise videos ning teeb selle esimesel võimalusel järelvaadatavaks.

Tagasi üles