Päevatoimetaja:
Henn Uuetoa
(+372) 7390300

IN MEMORIAM Suri eesti keele grammatika uurija Mati Erelt

Copy
Mati Erelt 24. oktoobril 2001.
Mati Erelt 24. oktoobril 2001. Foto: Ain Protsin

12. oktoobril suri keeleteadlane, Tartu ülikooli emeriitprofessor Mati Erelt. Eesti ja üldkeeleteaduse instituudi avaldatud nekroloogis on märgitud, et tema elutöö oli eesti keele grammatika uurimine ja kirjeldamine.

Mati Erelt sündis 12. märtsil 1941 Tallinnas. Ta õppis Tallinna polütehnilises instituudis ja seejärel Tartu ülikoolis, mille lõpetas 1965. aastal. Õpingute ajal kuulus ta Huno Rätsepa juhitud generatiivse grammatika rühma. Erelt kaitses kandidaadiväitekirja 1971. aastal ja doktoriväitekirja «Eesti adjektiivide süntaks» 1981. aastal.

Aastast 1965 töötas ta Eesti teaduste akadeemia keele ja kirjanduse instituudis. Väga olulise tööna valmis sel ajal «Eesti keele grammatika», mille süntaksiosa ilmus 1993. aastal.

Aastatel 1991–1995 oli Mati Erelt külalisprofessor Helsingi ülikoolis, seejärel alustas ta tööd Tartu ülikoolis eesti keele professorina. Siin lõi ta grammatikauurimises aluse funktsionaal-tüpoloogilisele suunale ja tegutses selle nimel, et eesti keeleteadust maailmale paremini tutvustada. Ta õhutas looma keelekorpusi ja tegelema korpusepõhise keeleuurimisega.

Mati Erelt emeriteerus professori kohalt 2006. aastal, ent jätkas vanemteadurina ülikoolis kuni 2012. aastani ja tööd uue eesti keele grammatika valmimise nimel kuni viimase ajani. Sealjuures oli tähtsamaks teetähiseks koos Helle Metslangiga toimetatud «Eesti keele süntaks», millest suur osa on Mati Erelti enda kirjutatud. Töö uue eesti keele grammatika nimel päädis 2023. aasta lõpus, mil trükki läks uus «Eesti grammatika».

Aastatel 1997–2006 oli ta emakeele seltsi esimees.

Tartu ülikooli eesti ja üldkeeleteaduse instituudi avaldatud nekroloogis on Mati Erelti peamiseks uurimisvaldkonnaks märgitud süntaks. «Tema nägu on kõik viimase aja suuremad grammatikakäsitlused, sh õpikud (nt «Eesti keele käsiraamat» ja mitu gümnaasiumiõpikut). Ta oli paljude praeguste grammatikauurijate juhendaja. Tema rolli eesti keele uurimisel on raske üle hinnata,» on kirjas nekroloogis.

Mati Erelti ärasaatmine toimub 20. oktoobril kell 12 Tartu ülikooli aulas.

Copy
Tagasi üles