Päevatoimetaja:
Henn Uuetoa
(+372) 7390300

ARVUSTUS Lutsuga lati alt läbi

Copy
Oskar Luts arvatavasti aastal 1948.
Oskar Luts arvatavasti aastal 1948. Foto: Elmar Kald/TÜ Muuseum

Oskar Lutsu külluslik vestetoodang on mitmete kogumike (viimati «Rõõm», Eesti Raamat, 1994, 272 lk) ja ajakirjanduslike taastrükkide kujul rõõmustanud meie lugejat juba rohkem kui sajandi. Heade ootustega asusin sirvima ka uut iseäranis mahukat üllitist «Vana kübar ja teisi följetone».

Võis loota, et mõni Lutsu-huviline koostaja on lõpuks tema vestevaramu mitusada üksust uuesti läbi kamminud ja pakkunud uudse, nüüdse pilguga nähtud tüseda valiku. Paraku selgus kohe, et tegu on vaid ENSV-aegse kogumiku «Följetonid» (Eesti Riiklik Kirjastus, 1957, 468 lk) muutmata kujul taastrükiga, vaid suurem šrift on uuema kaantevahe lehekülgede arvu kergitanud varasemast saja võrra suuremaks.

Mis eriti üllatav: isegi nõukogudeaegsed tsensuurikärped on jäänud taastamata, ehkki esmatrükkidega võrdlemine poleks ju kuigivõrd vaeva nõudnud. Kusjuures mitmed kärbetele viitavad märgid (nt «...» lk 232 ja 233 või «[---]» lk 496) on säilitatud. Ja muide, 1957. aasta väljaannet ehivad 70 illustratsiooni karikatuuriklassik Romulus Tiituse sulest, neidki pole uustrüki vääriliseks peetud.

Tagasi üles